Caută
Close this search box.

Maria Butaciu, valoare incontestabilă a muzicii populare românești, a murit

Artistă cu o carieră muzicală admirabilă, de aproape șase decenii, Maria Butaciu s-a stins, după ce acum o lună fusese internată la Spitalul Floreasca din București, în urma  unui accident vascular cerebral. Alături de ea, până în ultima clipă, a fost prietena ei, Elisabeta Turcu.

„Drum lin spre Lumină, distinsă Doamnă a dorului românesc, minunată artistă a Văii Someşului, cântecele dumitale ne-au crescut şi ne vor însoţi. Maria Butaciu : o valoare inconstabilă a muzicii româneşti, un om de mare calitate morală”, scrie poeta Cleopatra Lorințiu pe pagina sa de facebook.

A rămas în branșa muzicală drept un profesionist exemplar, un om modest, care nu a vrut să-și expună viața privată, ci a preferat să se exprime doar pe scenă, în cel mai autentic stil popular.

Maria Butaciu s-a născut pe 19 februarie 1940 în comuna Salva din Bistriţa-Năsăud. A urmat Liceul de muzică la Cluj, unde şi-a început cariera sa muzicală cu Orchestra Populară a Filarmonicii din Cluj. Ulterior, prin concurs, a ajuns la Ansamblul Ciocârlia al Ministerului de Interne din Bucureşti.

De-a lungul carierei sale, Maria Butaciu a colaborat cu dirijori precum Paraschiv Oprea, Victor Predescu, George Vancu sau Alexandru Viman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri