Caută
Close this search box.

Spania este gata să primească nava migranților respinsă de Italia și Malta

Spania a propus luni să găzduiască nava care transporta 629 de migranți salvați în afara Libiei – în fața unei dispute între Malta și Italia – dar ONG-ul francez care a închiriat vaporul a răspuns că condițiile de securitate nu au fost îndeplinite pentru această nouă călătorie, informează AFP.

„Pentru a ajunge în Spania va dura câteva zile, cu 629 de persoane la bord și o vreme degradantă, situația ar putea deveni critică”, a spus ONG-ul SOS mediteranean pe Twitter.

Dacă putem numi un „semnal pozitiv” această propunere a coordonatorilor spanioli de salvare de a saluta nava Aquarius în portul Valencia (sud-estul Spaniei), partea dificilă este însoțirea acesteia spre coastele spaniole. Astfel, Spania a relansat mingea în tabăra italiană pentru acompanierea acesteia până la destinație. „Prioritatea trebuie să rămână siguranța tuturor supraviețuitorilor și este de competența autorităților maritime italiene să găsească o soluție sigură și rapidă”, a adăugat ONG-ul. Potrivit jurnalistului Euronews, Anelise Borges, care se află la bordul navei, echipajul consideră că este prea periculos să se confrunte cu valuri de doi metri cu barca supraîncărcată.

Nava Aquarius, care a trecut câteva zeci de mile marine în largul Maltei, a fost alimentat cu mâncare și apă de o navă malteză.

„Aquarius va pleca spre Valencia însoțit garda de coastă”, a declarat ministrul de infrastructura Danilo Toninelli, după o întâlnire de criza a noului guvern populist italian . Alimentele și o echipă medicală se vor întoarce, de asemenea, în cursul zilei de marți, a spus el. Aquarius va pleca „cât mai curând posibil”, a adăugat noul ministru italian de interne, Matteo Salvini, șeful Ligii (extrema dreaptă). Mai devreme, el a fost încântat că și-a câștigat lupta pentru a reduce afluxul de migranți pe țărmurile sale. „VICTOIRE”, a lansat pe Twitter.

La Madrid, la zece zile după venirea sa la putere, socialistul Pedro Sanchez, a afirmat că este datoria Spaniei să își îndeplinească „angajamentele internaționale privind criza umanitară”. „Am dat instrucțiuni pentru ca Spania să găzduiască nava Aquarius în portul Valencia” (est), a anunțat pe Twitter. Nava care așteaptă între Malta și Italia are la bord 629 de migranți, printre care șapte femei însărcinate, 11 copii mici și 123 minori neînsoțiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri