Caută
Close this search box.

Spre o înțelegere diplomatică privind denuclearizarea? Trump susține că summit-ul cu Kim Jong-un a mers „mai bine decât se aștepta cineva”

Președintele american, Donald Trump, a declarat că summit-ul istoric cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a mers „mai bine decât s-ar fi putut aștepta cineva”, și vor semna un document în urma discuțiilor asupra modalităților de a pune capăt unei dispute nucleare pe peninsula coreeană, informează Reuters.

„Un progres – într-adevăr foarte pozitiv. Cred că e mai bine decât s-ar fi putut aștepta cineva. Un început foarte bun. Acum mergem pentru o semnătură”, a declarat Trump jurnaliștilor, fără a oferi detalii cu privire la ce va fi semnat.

Dacă Donald Trump ar reuși să realizeze un progres diplomatic, ar putea aduce o schimbare durabilă peisajului de securitate din nord-estul Asiei, precum vizita fostului președinte al SUA, Richard Nixon, în China, în 1972, care a dus la transformarea Chinei.

Trump și Kim s-au întâlnit la hotelul Capella, de pe insula Sentosa, camerele mass-mediei internaționale imortalizând strânsul de mâini istoric pe fundalul steagurilor americane și nord-coreene. Apoi cei doi lideri s-au retras și au discutat doar în prezența traducătorilor lor. După ce au avut loc schimburi inițiale între cei doi de aproximativ 40 de minute, Trump și Kim au mers într-o sală de ședințe, unde s-au alăturat ceilalți oficiali.

Cei doi lideri păreau bine dispuși și au arătat optimismul privind ulterioarele discuții: „Am depășit tot felul de dispute și speculații despre acest summit și cred că acest lucru este bun pentru pace”, a spus Kim Jong-un. „Cred că acesta este un preludiu bun pentru pace”.

Trump a fost însoțit de secretarul de stat Mike Pompeo, consilierul pentru securitatea națională, John Bolton, și John Kelly, șeful Statului Major al Casei Albe, pentru discuțiile extinse, iar echipa lui Kim a inclus fostul șef al serviciului militar Kim Yong-chol, ministrul de externe Ri Yong-ho și Ri Su-yong, vicepreședinte al Partidului Muncitoresc aflat la putere.

În orele de dinainte de începerea summit-ului, Trump și-a exprimat optimismul cu privire la primele întâlniri ale liderilor americani și nord-coreeni, în timp ce Pompeo a injectat o atenție deosebită dacă Kim se va dovedi a fi sincer cu privire la dorința de a denucleariza. Pompeo a declarat că summit-ul ar trebui să stabilească cadrul pentru „munca grea care va urma”, insistând că Phenianul trebuie să se îndrepte spre denuclearizare completă, verificabilă și ireversibilă.

Coreea de Nord, totuși, a demonstrat puțin „apetit” pentru predarea armelor nucleare pe care le consideră vitale pentru supraviețuirea conducerii dinastice a lui Kim. „Sancțiunile asupra Coreei de Nord ar rămâne în vigoare până când se va întâmpla (denuclearizarea)”, a declarat luni Pompeo. „Dacă diplomația nu se mișcă în direcția cea bună … aceste măsuri vor crește”.

Casa Albă a afirmat mai târziu că discuțiile cu Coreea de Nord au evoluat „mai repede decât se așteptau”, iar Trump va părăsi Singapore marți noaptea după summit, mai devreme decât se preconiza, inițial stabilindu-se să rămână până miercuri. Kim urmează să plece marți după-amiază, a spus o sursă implicată în planificarea vizitei sale.

Unul dintre liderii cei mai reclusivi ai lumii, Kim a vizitat malul fluviului din Singapore, zâmbind și fluturând privitorilor, adăugând o imagine mai atrăgătoare care a apărut de la summit-ul său din aprilie cu liderul sud-coreean, Moon Jae-in.

Trump a vorbit cu Moon și cu Primul Ministru al Japoniei, Shinzo Abe, ambii aliați cheie ai Washington-ului din regiune, pentru a discuta despre evoluțiile care au avut loc înainte de summit. „Și eu am dormit puțin noaptea trecută”, a declarat Moon în cabinetul său din Seul, când summit-ul a început în Singapore. „Sper cu adevărat că va fi un summit de succes care va deschide o nouă eră pentru cele două Corei și Statele Unite și ne va aduce denuclearizarea completă și pacea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri