Caută
Close this search box.

De ziua tatălui și nu numai ….Sfaturi din lumea celor care nu cuvântă!

Este impresionant ce face vulturoaica atunci când își alege tatăl puilor săi. Ea rupe o crenguță cu ciocul, se ridică la o înălțime mare și începe să planeze în cercuri cu ea. Atunci când în jurul ei încep să se adune vulturii, ea lasă crenguța să cadă jos. Masculul care reușește să prindă crenguța în cădere și să i-o aducă înapoi vulturoaicei devine alesul ei. Ulterior, cei doi urcă pe o stâncă mare, în vârful căreia își fac un cuib din crengi dure. Apoi își smulg reciproc câteva pene și niște puf și le aranjează în cuib așa fel încât să acopere tot spațiul gol și să-l facă moale și călduros. După ce cuibul este gata, vulturoaica depune ouă (1-3 ouă), pe care le clocesc pe rând. Când ies din ouă, puii de vultur sunt foarte slabi și firavi, de aceea , părinții îi acoperă cu corpul lor până vor mai crește și vor prinde putere. În acest timp, cei doi le aduc de mâncare, apă, îi acoperă de ploaie, soare puternic până ce puilor le cresc penele și li se întăresc aripile și coada. Momentul decisiv… masculul începe să ciocănească în cuib până vor cădea toate penele călduroase. Puii incep să se agite, neînțelegând ce se întâmplă; în cuib s-a făcut atât de frig și incomod… Ulterior, mama prinde un pește și se așază undeva la 5 metri distanță de cuib și începe să mănânce din el. Puii încep să țipe, să se agite și mai mult… doar mama, întotdeauna, le aducea mâncarea lor?

Ce le rămâne de făcut? Le este foame și frig…Ei încep câte unul să iasă din cuib, făcând mișcări pe care nu le-au mai făcut până atunci și nici nu le-ar fi făcut dacă părinții i-ar mai fi dădăcit. Dar puii se află la mariginea prăpastiei, pe cea mai înaltă stâncă și astfel ,unul câte unul încep să cadă. Numai că în acest moment, tatăl care cândva prindea crenguțe, își prinde acum puiii și îi salvează .

După mai multe astfel de căderi, puii încep să-și întindă aripile și să facă mișcări pe care nu le-au mai facut , ei învață să zboare. În acest fel, vulturii își fac puiii independeți, le arată cum să vâneze hrana și nu le-o mai aduc de-a gata. Este foarte important să nu ne ținem puii prea mult în cuib! Dar să-i învățăm să zboare la momentul potrivit și să avem un tată care să fie centura lor de siguranță în momentele critice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri