Caută
Close this search box.

Trump oprește „jocurile de război” – succes pentru Coreea de Nord

Mass-media de stat nord-coreeană a apreciat miercuri summit-ul dintre Kim Jong-un și Donald Trump ca un succes răsunător, subliniind concesiile președintelui american și perspectiva unei noi ere de pace și prosperitate pe peninsula coreeană, informează Reuters.

Potrivit unui raport al Agenției coreene de știri centrale (KCNA), Trump și-a exprimat intenția de a opri exercițiile militare comune dintre SUA și Coreea de Sud, de a oferi garanții de securitate nordului și de a-și ridica sancțiunile împotriva acestora, pe măsură ce relațiile se îmbunătățesc. Președintele american a declarat marți într-o conferință de presă că ar dori să ridice sancțiunile împotriva Coreei de Nord, dar nu s-ar întâmpla imediat. Kim și Trump s-au invitat reciproc pentru vizite oficiale, iar ambii lideri „au acceptat cu bucurie”, a raportat KCNA.

Summit-ul, primul dintre un președinte american și un lider nord-coreean, a fost în contrast cu o serie de teste nucleare și schimburi de insulte între Trump și Kim anul trecut, care au alimentat îngrijorările legate de război. „Kim Jong-un și Trump au avut recunoașterea reciprocă a faptului că este important să se respecte principiul acțiunii pas cu pas și simultan în realizarea păcii, stabilității și denuclearizării Peninsulei Coreene”, a spus KCNA.

Trump a confirmat că Statele Unite nu vor organiza „jocuri de război” cu Coreea de Sud, în timp ce Coreea de Nord negociază cu bună credință denuclearizarea. „Nu vom face «jocurile de război» atâta timp cât negociem cu bună-credință”, a declarat Trump pentru Fox News Channel într-un interviu acordat în Singapore după summit. „Deci, asta e bine din mai multe motive, în plus economisim o sumă imensă de bani”, a spus Trump. „Știi, chestiile astea au costat. Urăsc să apară un om de afaceri, dar am spus mereu, cât costă? ”

Senatorul Republican din SUA, Lindsey Graham, a declarat că raționamentul costurilor lui Trump pentru oprirea exercițiilor a fost „ridicol”. „Nu este o povară pentru contribuabilul american de a avea o forță trimisă în Coreea de Sud”, a declarat Graham pentru CNN. „Aceasta aduce stabilitate. Este un avertisment pentru China că nu puteți prelua întreaga regiune. Așadar, resping această analiză că costă prea mult, dar accept această propunere, să ne oprim (pe exerciții militare) și să vedem dacă putem găsi o cale mai bună aici”.

„Jocuri de război”

A existat o anumită confuzie asupra a ceea ce a promis Trump privind încetarea cooperării militare cu Coreea de Sud. Calendarul exercițiilor americano-coreene de exerciții atinge un punct culminant în fiecare an cu exercițiile „Foal Eagle” și „Max Thunder”, care s-au încheiat luna trecută. Statele Unite mențin aproximativ 28.500 de soldați în Coreea de Sud, care rămân într-o stare tehnică de război cu nordul, după ce conflictul lor din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Anunțul lui Trump a fost o surpriză chiar și pentru guvernul președintelui Moon Jae-in din Seoul, care a lucrat în ultimele luni pentru a contribui la realizarea summit-ului Trump-Kim. „Pentru Coreea de Nord, au obținut exact ceea ce voiau”, a declarat Moon Seong-mook, fost oficial militar sud-coreean și șef actual al Centrului de Strategie pentru Unificare din Seoul. „Ei au avut un summit ca stat nuclear cu Kim pe gazon egal cu Trump, au îndemnat Statele Unite să oprească exerciții militare comune cu Coreea de Sud. Este o victorie pentru Kim Jong-un”.

Oficialii din Coreea de Sud și Japonia ar fi trebuit să discute această problemă atunci când sosirea secretarului de stat american Mike Pompeo se va desfășura miercuri seară la Seul. El este programat să se întâlnească joi cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, și să organizeze o întâlnire trilaterală cu ministrul de externe Kang Kyung-wha și cu ministrul japonez de externe, Taro Kono.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri