Caută
Close this search box.

Brexit: Theresa May a obținut o mică victorie în Parlament dar trebuie sa îți țină promisiunile

Theresa May a înregistrat o a doua victorie în Parlament miercuri, dar este într-o situație dificilă: membrii pro-UE a Partidului Conservator au încredere în ea ca să-și țină promisiunile pentru a permite Parlamentului să-și spună cuvântul în acordul final al Brexit, informează AFP.

Miercuri seara, Theresa May a supraviețuit unui vot complicat privind proiectul de lege menit să pună capăt supremației dreptului european în dreptul britanic, și de a organiza punerea în aplicare a anumitor regulamente ale UE. Dezbaterile s-au axat pe menținerea relațiilor economice dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Deputații au votat împotriva unui amendament al Lorzilor care ar fi obligat guvernul să încerce să negocieze o uniune vamală ca parte a viitoarei relații dintre Marea Britanie și UE după Brexit. Guvernul a găsit un aranjament cu majoritatea și un amendament de compromis, purtat de deputații conservatori pro și anti-Brexit, a trecut.

Cu o zi înainte, deputații au respins relansarea Theresei May pentru un amendament care ar fi oferit Parlamentului veto asupra rezultatului negocierilor cu Bruxelles-ul, în timp ce majoritatea parlamentarilor britanici au refuzat să-și lase țara să părăsească UE fără acord. Munca și-a detașat diviziile, cu un grup mare de rebeli care refuză să urmeze instrucțiunile partidului și votează miercuri pentru a menține Regatul Unit pe piața unică.

Pentru a câștiga aceste voturi, Theresa May a promis să dea Parlamentului un cuvânt de spus cu privire la viitorul acord de ieșire. Dar conținutul exact al concesiunilor a rămas neclar, permițând fiecărei tabere – eurourofobii și eurofilii – să strige victoria. „Ceea ce a fost de acord este faptul că primul ministru a înțeles că Parlamentul dorește să-și spună cuvântul în toate circumstanțele, în acordul final al Brexit“, a salutat conservatorul Nicky Morgan. Ea consideră că rebelii Conservatori gata să voteze amendamentul nu au fost „manipulați“ de către guvern, și ar obține un vot bun pentru rezultatul negocierilor dintre Londra și Bruxelles. „A fost foarte important pentru noi să obținem asigurarea personală a primului ministru și am avut-o”, a adăugat ea, în timp ce un alt parlamentar pro-UE, influentul Dominic Grieve, a avertizat că dacă promisiunile nu ar fi urmate de efecte, „cazul nu ar rămâne acolo”.

Theresa May a făcut un pas în direcția lor, recunoscând că guvernul a avut nevoie de „sprijinul” parlamentarilor în discuțiile tradiționale săptămânale ale primului-ministru. Dar, de asemenea, a arătat clar că „mâinile guvernului nu pot fi legate de Parlament” în cadrul negocierilor de la Brexit. „Nu pot să accept ca Parlamentul să poată răsturna voința poporului britanic” de a părăsi UE, a insistat ea.

Victorie de scurtă durată

Răgazul obținut de Theresa May poate fi oricum, de scurtă durată, deoarece o nouă versiune a textului guvernului va fi prezentat joi, înainte de un vot luni în Camera Lorzilor. Temându-se că proiectul de lege va da în cele din urmă un Brexit îndulcit, conservatorii eurosceptici au cerut liderului să rămână ferm. Fuzionând metodele pro-UE, conservatorul ​​John Redwood a spus că nemulțumirile lor ascundeau de fapt „intenția de a răsturna decizia poporului britanic”. „Cred că primul ministru se află într-o situație dificilă, pentru că, dacă există două interpretări diferite ale angajamentelor pe care le-a luat, în curând ne vom da seama”, a declarat Hilary Benn, președintele comisiei parlamentare privind Brexit.

Sesiunea dezbaterilor cu Theresa May a fost deranjată de expulzarea liderului Partidului Independenței Scoției, Ian Blackford, care s-a opus lipsei unei dezbateri privind competențele delegate spre Scoția atunci când a discutat proiectul de rezoluție-lege. Funcționarul ales a fost obligat să părăsească Camera Comunelor de către președintele ei, John Bercow, alți deputați scoțieni independenți l-au însoțit în solidaritate, demonstrând cu insistență nemulțumirea lor. Au revenit la vot miercuri noaptea, cu excepția liderului lor.

Adoptată în prima lectură în ianuarie, proiectul de lege privind Brexit a fost modificat în mare măsură de Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic, împotriva guvernului, Theresa May încearcă să se restabilească în fața deputaților .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri