Caută
Close this search box.

Tăriceanu atacă dur partenerii europeni: Au tolerat să fim percepuţi drept o ţară condusă de «penali şi corupţi». Orban, reacţie vehementă

călin popescu tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a atacat dur partenerii europeni ai României, care, în opinia lui, ar fi tolerat ca ţara noastră să fie percepută drept o ţară condusă de „penali şi corupţi„.

Tăriceanu, care a atacat şi instituţile europene, a vorbit despre promovarea imaginii României ca ţară cu nivel crescut de corupţie.

Declaraţiile preşedintelui Senatului au produs reacţia puternică a lui Ludovic Orban, liderul PNL, care a spus că declaţiile lui Tăriceanui sunt de „domeniul nebuniei„. Tot Orban afirmă că Tăriceanu a adus grave prejudicii României prin poziţiile împotriva instituţiilor europene.

Tăriceanu a spus, în cadrul Reuniunii Asociaţiei Senatelor din Europa, că tolerarea, inclusiv de către unii parteneri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei împotriva corupţiei în România a dus la promovarea imaginii ţării ca fiind una cu un nivel crescut de corupţie şi inducerea unei percepţii că România este condusă de „penali şi corupţi”.

Tăriceanu spune că existenţa şi tolerarea, inclusiv de către unii din partenerii noştri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei împotriva corupţiei în România “a avut două rezultate cu efecte foarte greu de corectat”. El vorbeşte despre promovarea imaginii României ca ţară cu nivel crescut de corupţie.

“În primul rând, a promovat imaginea României ca ţară în care incidenţa corupţiei se măsoară prin numărul de arestări şi rechizitorii instrumentate de instituţii care se dovedeşte astăzi că s-au lăsat ele însele corupte de exerciţiul puterii nelimitate prin deformarea mecanismelor de control şi verificare reciprocă prevăzute de Constituţie. Rechizitoriile au determinat demisii la nivel înalt şi în multe din cazuri dosarele înaintate nu au conţinut nici măcar probe pe baza cărora să poată fi dovedită existenţa faptei incriminate. Achitări de răsunet au confirmat natura politică a multor cazuri şi au dovedit în acelaşi timp injusteţea modului în care justiţia a fost administrată”, a spus Tăriceanu, citat de News.ro.

„Guvernanţi corupţi şi penali”

El acuză şi faptul că a fost indusă percepţia că România este condusă de “corupţi şi penali”.

În al doilea rând, a indus o percepţie generalizată şi profund nedreaptă despre România ca ţară ale cărei destine sunt conduse politic de către legiuitori şi guvernanţi corupţi şi penali. Aşadar, pe de o parte au fost influenţate negativ posibilităţile ţării de a contribui semnificativ la construcţia europeană, prin continuarea pe termen nedefinit a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi prin amânarea sine die a aderării României la Acordul de la Schengen. Pe de altă parte, instituţiile europene s-au arătat aprioric critice faţă de reformele propuse în Parlament de coaliţia de guvernare cu scopul de a corecta unele derapaje în administrarea justiţiei şi în modul de operare ale unora dintre instituţiile de forţă”, a mai explicat preşedintele Senatului.

El susţine că reprezentanţii din majoritatea parlamentară sunt hotărâţi să restituie Parlamentului întreaga sa autoritate etică şi politică de reprezentant al naţiunii şi de corp legiuitor suveran, cu scopul principal de a menţine coeziunea în interiorul societăţii noastre prin asigurarea unei guvernări democratice, care protejează cetăţeanul şi viaţa politică de tentaţia imixtiunii neconstituţionale a instituţiilor de forţă.

Tăriceanu afirmă că preocupare UE trebuie să fie preocuparea fundamentală pentru soluţionarea problemelor cetăţenilor, iar “unitatea” nu înseamnă un nucleu mai dur, cum nici “diversitatea” nu este totuna cu divizarea.

“Consider că este absolut necesar să putem transmite, prin tot ceea ce întreprindem, un mesaj politic fără echivoc: preocuparea fundamentală a Uniunii Europene trebuie să rămână soluţionarea problemelor cetăţenilor săi, inclusiv din perspectiva asigurării între statele membre a egalităţii în demnitate şi oportunităţii de a contribui la edificarea proiectului european. Unitatea nu poate însemna nici un nucleu dur, nici mai multe viteze, iar diversitatea nu este echivalentă cu divizarea”, a adăugat Tăriceanu.

„Susţinătorul unui proiect antieuropean”

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a catalogat drept revoltătoare declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, din cadrul Reuniunii Asociaţiei Senatelor din Europa.

Orban l- a numit pe Tăriceanu “susţinătorul făţiş al unui proiect antieuropean şi trompeta intereselor contrare apartenenţei României la Uniunea Europeană”.

„Consider revoltător modul în care, astăzi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi-a permis să enunţe o serie de poziţii împotriva instituţiilor europene şi să aducă, astfel, grave prejudicii României. Călin Popescu-Tăriceanu a uzurpat funcţia de preşedinte al Senatului întrucât pentru poziţiile exprimate în cadrul reuniunii Asociaţiei Senatelor din Europa nu a avut mandat din partea senatorilor, dar a vorbit în numele lor.

A devenit tot mai clar faptul că domnul Tăriceanu este susţinătorul făţiş al unui proiect anti-european şi trompeta intereselor contrare apartenenţei României la Uniunea Europeană. Susţin acest lucru întrucât Călin Popescu-Tăriceanu nu se află la prima abatere, dar în acest moment lucrurile au devenit extrem de grave. Prin poziţiile domniei sale, iresponsabile, încalcă jurământul depus în calitate de demnitar al statului român, iar această conduită echivalează cu o formă de trădare a intereselor României. (…)

În numele PNL, solicit demisia lui Călin Popescu-Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului, pentru că nu poate să rămână în această poziţie o persoană care utilizează funcţia deţinută împotriva intereselor fundamentale ale României şi a voinţei existente la nivelul acestei instituţii fundamentale”, afirmă Orban, într-un comunicat de presă, citat de Agepres.

Orban reaminteşte că Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au exprimat, în mod „abuziv, în numele Parlamentului un punct de vedere referitor la Departamentul de Stat al SUA contrar Parteneriatului strategic în care România este parte„.

„Alăturate declaraţiilor recente ale lui Liviu Dragnea referitoare la UE şi NATO, afirmaţiile lui Călin Popescu-Tăriceanu devoalează un plan al liderilor PSD-ALDE de izolare a României în cadrul Uniunii Europene. Nu exclud chiar ca aceşti doi indivizi să ajungă să cocheteze, în mod oficial, cu scoaterea României din UE, în cazul în care oficialii europeni nu le îndeplinesc hachiţele„, adaugă liderul PNL.

Orban îi acuză pe Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea că au „sabotat” parcursul României în privinţa Justiţiei, determinând astfel înrăutăţirea rapoartelor MCV.

„Tăriceanu şi Dragnea, agresori ai Justiţiei”

„Tăriceanu şi Dragnea sunt adevăraţii agresori ai Justiţiei, respectiv cei care produc atacuri sistematice la adresa judecătorilor şi procurorilor pentru a-şi servi interesele lor nelegitime. Având în vedere acest lucru, afirmaţiile lui Călin Popescu-Tăriceanu apar de domeniul nebuniei, întrucât nu poate fi găsită drept responsabilă Comisia Europeană pentru funcţionarea Justiţiei din România câtă vreme recomandările MCV au fost ignorate în mod deliberat de actuala majoritate PSD-ALDE„, spune preşedintele liberalilor.

El subliniază că interesul României, urmărit de Partidul Naţional Liberal, este ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie ridicat.

Singura modalitate în care acest lucru poate fi realizat este tocmai prin respectarea recomandărilor şi nu prin atacuri fără temei la adresa instituţiilor europene„, concluzionează Orban.

2 răspunsuri

  1. toate aceste evenimente cu succesiune rapida,nu pot debusa decat in „Lunea jungherelor ascutite” care va fi chiar aceasta Luni- care vine(19 Iunie) – inca de la prima ora se va cere si accepta sespendarea cretinului de Sibiu, iar pana seara -este chiar probabil- Romania va anunta iesirea din UE si NATO..urmatoarea miscare ar fi declansarea razboiului civil, dar noi, romanii, stim bine, suntem un popor de lasi, asa ca nu se va intampla…

  2. Dragnea : Mergem pana la capat!”(…)___––___F. bine, sa i-o coaca lui malai-mare pana la capat, pana la urma chiar ca(cum am mai zis) ii vor baga si belciug in nas, si-l vor plimba prin tara, sa joace ursul…Sigur ca depoul( intre turnee) va fi Sibiul…Bovina de Sibiu isi merita pe deplin soarta, i-am spus in primele zile de dupa alegeri ce trebuie sa faca, el s-a crezut precum curva biblica „Eu si numai eu”…Credea ca lumea nu mai vazuse goace precum el…Probabil ca luni dimineata, la prima ora, cand iohanis e inca plin de urdori la ochi( pe creier le are permanent), pesedeul o sa inceapa procedura de suspendare…

    iohanis trebuie sa se pregateasca pentru ce e mai „bine”, adica decapitarea! Carmen trebuie sa aiba 2 steaguri, unu cu tricolor , al doilea cu zvastica, pentru a-i inveli carcasa, „marelui barbat de stat”…Pentru capatzana, trebuie sa aiba pregatit un borcan mare( sau o tulumba din alea mari, pentru untura), pentru a-I punea capatana usor -la formol-(din cauza coarnelor) si cat mai repede, cu cel 2 parti sa fuga in Germania, ii dau nemtii-lu’ Carmen- un clei germanescu, ii lipeste capul la hoit si acesta inca mai poate prinde sfarsitul sezonului de paparude, insa garantat il va prinde pe tot, pe cel de jucat ursul…
    sper ca malai-mare a inteles metafora, si nu trebuie sa se imagineze exact ca la Revolutia Franceza, cu capatzana rostogolindu-se in cosul de nuiele, dupa ce e lovita de ghilotina, sper ca nu s-a speriat chiar de loc, ca nu cumva sa-i iasa ochii din orbite( si sa se vada marele gol din spatele lor!) cau ca „i-a sarit inima din piept” ( din pieptul de arama coclita!), desi daca dragnea va invinge, s-ar putea sa-l mimeze total pe iliescu,adica sa-i impuste pe dictatori (malai-mare si para malaiatza) , in aceiasi zi ,desigur ” pentru binele si linistea tarii”…Practic vorbind, malai-mare are avantaj in raport cu dragnea, el va fi sustinut si de UE si de NATO, insa NUMAI daca el face primul pas, odata ce dragnea il va face primul (suspendare si comasat -pe real- 1/4 milioane oameni in centrul bucurestiului) si UE si NATO vor fi legate si de maini si de picioare…Duminica noaptea sunt ultimele ore in care cel cu sange in instalatie va apasa butonul, celalalt va trebui sa dispara…Deci , malai-mare, „decapitarea” este DE putere, adica cea a mai ramas din ea.

    Calculele suspendarii. Alungarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni,… 1-PSD si ALDE au o majoritate linistitoare in Parlament,… Cum poate fi, de fapt, suspendat Iohannis fara referendum. Cheia sta intr-o declaratie… La nivelul PSD, in ultimele zile s-au vehiculat trei teorii: 1- Cea a acuzatiei pentru infractiunea de inalta tradare, promovata de deputatul …”___––_____termenul „alungare” este foarte bine gasit, iar motivatia excelenta, mai ales ca poate fi demonstrata usor inclusiv prin acuzatiile de „inalta tradare” facute si/chiar de iohanis la adresa nr.-lui 2 in stat( pm, docila), FARA a substantia sau a avea urmari, cea ce se poate interpreta -legal- ca o incercare radicala de a destabiliza sistemul de conducere al tarii…Isi merita soarta? Absolut!Gunoiul trebuie alungat cu furci, pana la iesirea din tara…Adovedit ca nu are nici-un interes pozitiv, pentru Romania si romani…

    E OFICIAL! Un celebru politician PĂRĂSEȘTE PNL.(…)____–____ Daca acum se cere suspendarea nataraului de Sibiu, pesedeul( + alde, etd, adica dragnea) au majoritatea simpla, pana luni dimineata mai „dezerteaza” cativa infiltarti, chiar si cu 10 ani vechime, si dragnea va avea majoritatea calificata… Asa ca ihanis, ” curaj gaina***, ca te tai”!(*** chiar daca esti gat-gros de Transilvania si nu gat golas, insa „Gainusa”, dupa pozele facute si prin bisericile de pe la Ierusalim si Muntele Athos, poate fi numita „clotza craci-golasi, de Transilvania!”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri