Caută
Close this search box.

Trump își pune în aplicare promisiunile: vrea să impună tarife asupra mărfurilor chinezești

Președintele american, Donald Trump, a hotărât să impună tarife „destul de semnificative” pentru bunurile chineze, a declarat un oficial al administrației joi, in timp ce Beijing-ul a avertizat ca este gata să răspundă dacă Washington-ului ar alege să țină în creștere tensiunile comerciale, informează Reuters.

Trump urmează să dezvăluie vineri revizuirile la lista tarifelor inițiale vizate mărfurilor chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari. Lista va conține 800 de categorii de produse, în scădere de la 1.300 anterior, potrivit unui alt oficial al administrației și unei surse  familiarizată cu lista. Președintele american nu mai crede că influența Beijing-ului asupra Coreei de Nord este un motiv convingător pentru a ușura negocierile comerciale acum că administrația sa a deschis o linie directă de comunicare cu Phenian-ul, a spus primul oficial al administrației.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, s-a plasat împotriva impunerii tarifelor la o reuniune a Casei Albe de joi, dar nu era de așteptat să prevaleze cauza sa, a spus oficialul. Înaltul diplomat al guvernului chinez, consilierul de stat Wang Yi, a declarat că țara sa este pregătită să răspundă dacă Trump merge mai departe cu tarifele. Vorbind reporterilor de la Beijing, cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, Wang a spus că au existat două opțiuni atunci când sa ajuns la problema comerțului. „Prima alegere este cooperarea și beneficiul reciproc. Cealaltă alegere este confruntarea și pierderea reciprocă. China alege primul”, a spus Wang. „Sperăm că partea americană poate face aceeași alegere înțeleaptă. Desigur, am făcut și pregătiri pentru a răspunde celui de-al doilea tip de alegere”.

Trecerea de la impunerea de tarife americane la bunurile chineze urmează negocierilor dintre oficialii americani și chinezi, centrate pe achizițiile sporite de către Beijing a produselor agricole și energetice americane și pe reducerea deficitului comercial al SUA cu China. Ministrul Comerțului, Wilbur Ross, s-a întâlnit în această lună cu oficialii chinezi de la Beijing și a adus înapoi o propunere chineză de a cumpăra mărfuri suplimentare și bunuri de producție în valoare de aproximativ 70 miliarde de dolari. Dar această ofertă nu a fost acceptată de Trump, au spus oameni familiarizați cu această chestiune.

Wang a declarat că cele două țări au convenit să folosească „mijloace constructive” pentru a face față dezacordurilor. Pompeo a declarat că deficitul Statelor Unite cu China este încă prea mare, dar că au avut discuții bune. „Am subliniat cât de important este ca președintele Trump să remedieze această situație, astfel încât comerțul să devină mai echilibrat, mai reciproc și mai echitabil, cu posibilitatea ca lucrătorii americani să fie tratați echitabil”, a spus el.

Pompeo s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping mai târziu seara și i-a urat lui Xi o zi de naștere fericită pentru vineri. Xi a spus lui Pompeo că speră că Statele Unite ar putea „aborda cu atenție și în mod corespunzător” chestiuni sensibile pentru a evita „perturbări majore” în relațiile dintre SUA și China, a afirmat într-o declarație Ministerul chinez de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri