Caută
Close this search box.

Parlamentul grec, teren de luptă în jurul acordului privind numele Macedoniei

Parlamentul grec se găsește sâmbătă în centrul luptei politice din Balcani declanșat de acordul dintre Atena și Skopie asupra numelui Macedoniei, prim-ministrul, Alexis Tsipras se confruntă cu o moțiune de cenzură a opoziției sale de dreapta, informează AFP.

Cu excepția unui incident major, guvernul Tsipras, care are o majoritate de 154 de voturi din 300, trebuie să lase un vot neclar, programat de la ora 11:00 GMT. Dar același lucru nu este valabil și pentru climatul politic care se întindea de ambele părți ale graniței după anunțarea acordului de marți, care prevedea ca actuala „fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei” să fie numită „Republica Macedonia de Nord”.

O demonstrație în fața Parlamentului este planificată seara, la cererea „Comitetului pentru lupta împotriva grecității din Macedonia”. Această nebuloasă de personalități speră să repete marile reuniuni organizate de trei ori în Atena și în nordul Greciei de la reluarea negocierilor în această iarnă. Lansarea mobilizării în dimineața zilei de vineri a reunit doar câteva sute de persoane, inclusiv membri ai partidului neo-nazist Zorii Aurii. Unul dintre aceștia, Constantin Barbaroussis, face obiectul unei acțiuni în justiție pentru a declara, în fața Parlamentului, că armata ar trebui să conteste cei mai înalți oficiali ai statului, vinovați în ochii lui de „trădare” .

Patriotism sau Retragere?

La originea moțiunii de neîncredere împotriva guvernului Tsipras, partidul conservator Noua Democrație consideră acordul o „retragere națională”. „Nu vom împărți grecii să-i unifice (macedonenii)”, a declarat în Parlament liderul său, Kyriakos Mitsotakis. Depășindu-l pe Tsipras în sondaje, el intenționează, potrivit analiștilor, să valorifice furia marginilor naționaliste ale electoratului.

Tsipras i-a salutat cu ocazia „clarificării responsabilităților fiecăruia față de istorie”, apărând caracterul „patriotic” al soluției găsite. Acordul urmărește să sigileze renunțarea la învecinarea pe care grecii o impută provinciei Macedonia, precum și proprietatea asupra moștenirii Macedoniei antice, încarnată de Alexandru cel Mare.

Această dispută politico-istorică a rămas nerezolvată încă de la independența statului mic din 1991, blocându-și ancorarea în UE și în NATO.

La putere din 2004 până în 2009, Noua Democrație a observat apoi necesitatea unui compromis cu împărtășirea numelui „Macedonia”. Dar după părerea membrilor acestui partid, guvernul Tsipras a făcut prea multe concesii pe această temă, cu „acceptarea unui limbaj și naționalitate macedoneană”, forjate de vecini timp de o jumătate de secol.

Se va semna duminică acordul?

Noua Democrație neagă, de asemenea, orice legitimitate a lui Tsipras de a angaja țara, având în vedere diviziunile din cadrul guvernului său, spre orice diviziune a numelui Macedonia. Argumentul este, de asemenea, reluat de restul opoziției, care ar trebui să voteze sfidarea în principiu, chiar dacă majoritatea liderilor de centru-stânga au salutat acordul. Cei nouă deputați suverani care completează majoritatea lui Tsipras ar trebui să respingă logic moțiunea de cenzură. Cu toate acestea, nu vor trebui să decidă asupra acordului în sine.

Textul trebuie într-adevăr să fie supus ratificării în Grecia la sfârșitul anului 2018, Tsipras poate apoi să se bazeze pe o consolidare centristică. Între timp, partea macedoneană a promis să ratifice acordul, să-l aprobe prin referendum și să-l ratifice printr-un amendament constituțional. Pentru a iniția această întreagă procedură, acordul trebuie să fie semnat oficial în dimineața zilei de duminică, la o ceremonie care reunește cele două guverne pe țărmurile lacului de frontieră de la Prespes. De asemenea, mass-media greacă a luat în calcul prezența liderilor europeni, după felicitările primite din partea UE, NATO și ONU asupra acordului câștigat de cele două capitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri