Caută
Close this search box.

Potop la Arad: Satul Păuliș, distrus de ploi aproape în întregime

Peste 200 de gospodării din localitatea arădeană Păuliş au fost inundate, sâmbătă după-amiază, în urma unei ploi torenţiale care a durat 20 de minute, scrie News.ro. Ploaia a durat 20 de minute și au căzut circa 200 de litri de apă pe metru pătrat. Este a patra oară, în ultima săptămână, când ploile au inundat o localitate întreagă.

”S-a măsurat în şase locuri din comună cantitatea de apă căzută şi avem aproximativ 200 de litri pe metru pătrat. Aşa ploaie nu a mai fost de peste 50 de ani. Jumătate din comună a fost acoperită cu apă şi noroi care s-au scurs de pe dealurile din jur”, declarat Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș, citat de News.ro.

Sursa foto: Facebook/ Cristi Schmidt

Ploaia a adus noi aluviuni, șuvoaiele au venit cu repeziciune de pe dealuri și au intrat în curțile, garajele și casele locuitorilor. La o primă evaluare se pare că 200 de gospodării au fost inundate, terenul de fotbal din localitate este sub apă, iar pe Drumul Județean – numit și Drumul Vinului, nămolul măsoară aproximativ 15 cm, scrie Aradon.ro.

Primarul afirmă că în jurul dealului există un şanţ prea mic de colectare a apelor, iar acestea se revarsă în sat.

”Problema a apărut după ce în urmă cu trei ani Consiliul Judeţean a reabilitat drumul judeţean şi nu a prevăzut o cale de evacuare a apelor pluviale în extravilanul comunei, aşa că tot ce vine de pe dealuri rămâne în intravilan”, a declarat Ioan Turcin.

Primăria urmează să contracteze lucrări de lărgire şi adâncire a şanţurilor din jurul dealului, însă în ultimele zile nu a putut interveni de urgenţă din cauza noroiului care a umplut canalul de colectare.

Imediat după primele inundaţii care au avut loc, sătenii au făcut baraje din saci cu nisip, sperând că vor opri şuvoaiele, însă din cauza cantităţii mari de apă căzute, barajele s-au dovedit ineficiente în majoritatea cazurilor. Nivelul apei a depăşit jumătate de metru pe străzi şi în curţi, iar stratul de noroi rămas în urmă are o grosime de peste 20 de centimetri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri