Caută
Close this search box.

Raportul DLAF pe 2017 conturează corupția cu fonduri comunitare: 528 de persoane implicate în fraudarea banilor europeni

Departamentul de Luptă Antifraudă  a publicat raportul pe 2017, iar datele arată nivelul mare de răspândire a cazurilor de corupție pe teritoriul României cu banii europeni: au fost sesizat 150 de infracţiuni de fraudă cu fonduri europene în care au fost implicate 528 de persoane fizice şi că, în 147 de cazuri a fost sesizată DNA, iar în trei parchetele. Valoarea estimată a impactului financiar rezultat în urma investigaţilor DLAF a fost de 45.832.368 Euro, din care cea mai mare sumă constatată a fost de 12.289.342,82 Euro.

„În anul 2017, DLAF a avut în lucru 528 de acţiuni de control. Din acest total, au fost încheiate 258 de cazuri, fiind constatate următoarele aspecte importante: în 150 de cazuri, indicii privind săvârşirea unor fraude care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, fiind sesizate organele de urmărire penală, în 4 cazuri, existenţa unor nereguli de implementare”, se arată în raportul instituţiei

Numărul cauzelor soluţionate a înregistrat o creştere de peste 50%, comparativ cu anul 2015. Cele mai multe acţiuni de control finalizate cu suspiciuni de fraudă au vizat fondurile agricole, ponderea acestora fiind de 57%.

119 dintre persoanele implicate în fraudarea banilor europeni ocupă funcții publice

Pentru cele 150 de acţiuni de control finalizate cu suspiciune de fraudă, DLAF a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (147 de cazuri) şi parchetele ordinare (3 cazuri).

În cele 150 de acţiuni de control finalizate de către DLAF cu suspiciune de fraudă, au fost implicate 528 de persoane fizice. Dintre acestea, 119 au ocupat următoarele funcţii: 14 primari, 2 viceprimari, 21 de angajaţi din cadrul primăriilor, 11 funcţionari publici pe post de conducere şi execuţie (din care: 7 – APIA, 1 – AFIR, OIR POSDRU – 3), 11 diriginţi de şantier, 57 de manageri de proiect, membri în comisiile de evaluare şi atribuire a proiectelor, 2 medici veterinari, 1 inspector şcolar general.

Faptele de natură penală constatate de DLAF afectează interesele financiare ale UE cu incidenţă în următoarele domenii: asistenţă socială – incluziunea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii (persoane cu dizabilităţi, şomeri de lungă durată, persoane defavorizate, persoane marginalizate, persoane excluse social sau supuse riscurilor de excluziune socială), sănătate – reabilitarea şi modernizarea unităţilor spitaliceşti, precum şi achiziţia de echipamente medicale, comunicaţii – dezvoltarea zonelor rurale prin introducerea infrastructurii de broadband la sate, respectiv îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţia din mediul rural şi asigurarea accesului la unele servicii de bază, infrastructură – construcţia, modernizarea şi reabilitatea infrastructurii rutiere, educaţie – reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ, îmbunătăţirea educaţiei şi formării profesionale în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere, agricultură – obţinerea subvenţiilor, îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale.

În 2017, DNA a întocmit un număr de 44 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, având la bază sesizări şi analize ale DLAF. Prin cele 44 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, DNA a valorificat constatările din 72 de acţiuni de control instrumentate de către DLAF, iar măsurile dispuse au fost trimiterea în judecată a 112 persoane fizice şi a 9 persoane juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri