Caută
Close this search box.

Criza migranților: Angela Merkel pusă în fața unui ultimatum

Aripa de extremă dreaptă a guvernului german a stabilit luni un ultimatum de două săptămâni către Angela Merkel pentru a reduce numărul de sosiri ale migranților în Europa sau să-și asume riscul unei crize politice majore, informează AFP.

Ministrul de Interne al Germaniei, conservatorul Horst Seehofer, a avertizat că va fi gata „în iulie” să „înapoieze imediat” migranții care sosesc la granițele germane dintr-o altă țară europeană dacă cancelarul nu reușește o soluție „echivalentă” la summit-ul UE, programat pentru 28-29 iunie. „Sunt hotărât să pun în aplicare acest lucru dacă negocierile europene ar eșua”, a avertizat el luni.

Angela Merkel, din partea ei, a promis că va face tot posibilul pentru a găsi acorduri bilaterale și europene pe această temă până atunci, dar a respins ultimatumul, asigurându-se că nu va exista o închidere „automată” a cererilor de azil în caz de eșec al eforturilor sale. „Nu vrem să acționăm unilateral, necoordonați și dăunători terților”, a spus ea.

După o săptămână de controversă pe această temă între Merkel și ministrul său, riscul de implozie a coaliției fragile la putere timp de trei luni în Germania rămâne mai relevant ca niciodată, deoarece este dificil să se satisfacă toate componentele sale: dreapta extremă bavareză (CSU), care este prezidată de ministrul de interne al Angelei Merkel, centrul-dreapta al Angelei Merkel (CDU) și de social-democrații ai SPD.

În ceea ce privește problema migrației, Merkel joacă cartea UE și consideră că destinul Europei este în joc. Scopul fiind de a evita un „efect de domino” fatal după părerea ei.

În Germania, valul de șoc politic cauzat de sosirea a peste un milion de solicitanți de azil în 2015 și 2016 nu a slăbit, deși începând cu anul 2017 numărul de nou-veniți a scăzut considerabil. Această criză a migrației a contribuit mai întâi la creșterea extremă a dreptei din Europa și se află la originea conflictului actual din tabăra conservatoare a cancelarului, între susținătorii traseelor ​​naționale și europene.

CSU, care se pregătește pentru alegerile regionale dure în Bavaria în octombrie, împotriva unei alternative extreme pentru Germania, a pierdut răbdarea, riscă să cedeze alianța din 1949 cu Partidul Democrat-Creștin al Angelei Merkel. Acest conflict politic agită spectrul alegerilor anticipate care ar putea beneficia în primul rând de extrema dreaptă.

Probleme pentru Merkel

Următoarele două săptămâni sunt deci decisive și complicate pentru Merkel, deoarece pare puțin probabil să găsească o soluție satisfăcătoare atât pentru aliații bavarezi, cât și pentru Italia sau Grecia, care solicită o distribuție a solicitanților azilul în Europa. Cancelarul va purta marți discuții cu președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ea se confruntă cu o nemulțumire din ce în ce mai mare cu opinia publică, exacerbată de știri. Luni a fost deschis un proces de judecare a unui tânăr refugiat afgan acuzat că a înjunghiat-o fatal prietena lui de 15 ani într-un supermarket.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri