Caută
Close this search box.

FUTURE FOLK” – aduce în actualitate valori şi simboluri ale costumului tradiţional

Proiectul Future Folk este o inițiativă a Asociației Alumnus Club UNESCO din București, cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Centrul pentru Tineret al Municipiului București și Comisia Națională a României pentru UNESCO.

Acordă de asemenea un important sprijin proiectului Grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților; Institutul Cultural Român; Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti; Uniunea Elenă din România; Comunitatea Rușilor Lipoveni din România; Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO; Federația Română a Asociațiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO; Televiziunea Română, Secția Alte Minorități; Teatrul Evreiesc de Stat; Teatrul Odeon; Grupul de presă Burda România.

Future Folk îşi propune să contribuie la revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al României, punând în valoare prin design contemporan o piesă esenţială a acestuia – costumul tradiţional. Nu numai costumul românesc, ci şi costumele tradiţionale specifice minorităţilor naţionale, poate mai puţin cunoscute, dar la fel de valoroase.

Tematica şi mesajul proiectului corespund perfect sloganului Anului european al patrimoniului cultural 2018 – „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlneşte viitorul”. Cum pot recepta tinerii de astăzi aceste valori ieşite din uzul cotidian, cum putem păstra această moştenire pentru generaţiile viitoare? Sunt două întrebări la care încearcă să răspundă asociaţiile şi instituţiile implicate în proiectul Future Folk.

Carmen Emanuela Popa, doctorand în design la Universitatea Națională de Arte din București, este creatoarea produsului cultural original propus de Future Folk – o colecție avangardistă de design vestimentar inspirat de costumele tradiționale, colecție ce va fi lansată la Palatul Parlamentului în ziua de 20 iunie, iar apoi va lua forma unei expoziții itinerante la Muzeul Satului din București, la Ploiești și Tulcea. Atentă la simbolistica și filosofia din spatele fiecărui obiect, Carmen Emanuela Popa dorește să lanseze prin creațiile ei o invitație la comunicare, dialog și înțelegere între oameni. Este de fapt mesajul întregului proiect.

Evenimentul de lansare din 20 iunie 2018 se va desfăşura sub Înaltul patronaj al Camerei Deputaţilor, beneficiind de susţinerea tuturor membrilor Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Va fi deschis de actriţa Maia Morgenstern cu un recital de poezie, după care iniţiatorul şi partenerii vor vorbi despre Future Folk, designerul Carmen Emanuela Popa va prezenta schiţele sale şi colecţia de design vestimentar creată special pentru acest proiect, iar în final vor fi prezentate catalogul expoziţiei şi un scurt film de prezentare a conceptului pe care se bazează întreg proiectul.

Expoziția – performance Future Folk, ea însăși rezultatul unui exercițiu intercultural, se dorește a fi o dovadă vie a faptului că diversitatea este o resursă inepuizabilă de inovație și creativitate într-o societate în care există înțelegere și respect față de valorile fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri