Caută
Close this search box.

Iohannis: Dacă mutăm ambasada la Ierusalim, se anulează orice şansă a României de a fi membru în Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că o eventuală mutare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă ca România să fie votată membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Iohannis l-a primit, la Cotroceni, pe Miroslav Lajčák (foto deschidere), preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar la final au susţinut o declaraţie de presă comună. Cei doi au fost întrebaţi despre şansele României de a deveni membru nepermanent în Consiliul de Securitate în cazul în care se va lua decizia mutării ambasadei în Israel.

”Decizia în legătură cu mutarea sau nemutarea ambasadelor este dreptul statelor membre. Ca preşedinte al Adunării Generale, nu am dreptul să comentez acest lucru, însă vreau să spun două lucruri. În primul rând, avem două rezoluţii adoptate de Adunarea Generală şi de Consiliul de Securitate, care se ocupă de acest subiect şi acestea sunt parte a Dreptului Internaţional.

Rezoluţiile spun că statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat între israelieni şi palestinieni şi trebuie să rezulte din aceste negocieri şi trebuie respectat de toate statele membre ale Naţiunilor Unite. (…) 128 de state membre au votat în favoarea susţinerii acestor principii şi doar 8 state membre au votat împotrivă. Aşa vede comunitatea internaţională această problemă legată de statutul Ierusalimului”, a declarat Miroslav Lajčá, preşedintele Adunării Generale a ONU, citat de News.ro.

La rândul său, preşedintele Iohannis a declarat: ”O să fiu foarte franc. O astfel de decizie ar anula instantaneu orice şansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate, nu numai acum, ci şi pe viitor”.

”Ştiu că la Guvern s-a început un proces de evaluare, decizia nu este la Guvern. Dacă dumnealor vor să facă o evaluare, o pot face, însă nu am primit încă nicio informaţie despre stadiul acestei evaluări”, a adăugat şeful statului.

În 20 mai, ministrul de Externe spunea că analiza privind oportunitatea mutării ambasadei va fi finalizată în cel mult o lună. El a admis că, din punct de vedere al securităţii, există riscuri.

Memorandumul

Vicepremierul Paul Stănescu dădea de înţeles la sfârşitul lunii trecute că Memorandumul adoptat de Guvern ar putea deveni public, propunerea în acest sens fiind discutată în Biroul Permanent Naţional al PSD.

„Am discutat, într-adevăr, în Biroul Naţional Permanent. Domnul preşedinte Dragnea a pus această problemă s-o studiem. Şi, dacă se poate face, cred că ar fi bine să ştie tot poporul ce discutăm în Guvern, că nu e nicio problemă, n-avem secrete. Vorbim de România, nu de persoane sau de grupuri politice”, a declarat atunci vicepremierul Paul Stănescu pentru Digi24.

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, declara în 24 mai, după o discuţie cu liderul PSD, Liviu Dragnea, că nu sprijină desecretizarea Memorandumului, dar decizia în această privinţă îi aparţine prim-ministrului.

Plângerea lui Orban

În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de „înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului„, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu Memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri