Caută
Close this search box.

Kim Jong-un primit de Xi Jinping la Beijing după summit-ul cu Donald Trump

Kim Jong-un a fost primit marți la Beijing de către președintele chinez, Xi Jinping, la o săptămână după întâlnirea istorică dintre liderul nord-coreean și președintele american, Donald Trump, informează AFP.

Această vizită neanunțată în avans vine în momentul în care Beijing-ul este angajat într-o escaladare accentuată cu același Donald Trump cu privire la disputa comercială chino-americană, majorând marți piețele bursiere.

Aceasta este a treia vizită a liderului nord-coreean în China în mai puțin de trei luni. La sfârșitul lunii martie, el a făcut prima călătorie în străinătate în capitala chineză de la preluarea mandatului la sfârșitul anului 2011, înainte de o a doua călătorie în mai spre orașul port din Dalian, în nord-estul Chinei. El a vorbit cu Xi Jinping cu această ocazie. Cei doi bărbați nu s-au întâlnit niciodată de la venirea lor la putere la începutul deceniului. Phenian-ul i-a acuzat pe aliații săi de aplicarea sancțiunilor internaționale menite să convingă Coreea de Nord să renunțe la programul său nuclear. Liderul din Phenian caută o relaxare a sancțiunilor economice în schimbul promisiunilor sale de denuclearizare și speră la un sprijin chinez în acest proces.

Negocieri valorificate

Diplomația chineză, susținută de Rusia, a sugerat săptămâna trecută că ONU ar putea lua în considerare relaxarea sancțiunilor dacă Phenian-ul își respectă obligațiile. China, principalul aliat al Coreei de Nord de la războiul coreean (1950-1953), a precizat că dorește un rol de lider în negocieri, subliniind oferta sa de servicii diplomatice. Ca simbol al influenței Beijing-ului, Kim Jong-un a ajuns la summit-ul din Singapore la bordul unui avion Air China. Această întâlnire istorică dintre Donald Trump și Kim Jong-un a culminat printr-o declarație în care liderul nord-coreean și-a reafirmat „angajamentul său ferm și neclintit față de denuclearizarea Peninsulei Coreene”.

De la preluarea funcției, la începutul anului 2017, Donald Trump a cerut Chinei să pună în aplicare sancțiunile ONU Phenian-ului, dar ambele țări sunt acum la un pas de război comercial, marți Beijing-ul a denunțat „șantajul“ de la Washington, care a amenințat că va impozita cu zeci de miliarde de dolari importurile chinezești.

Practici diplomatice

Prioritatea lui Xi Jinping și a lui Kim Jong-un este acum de a decide calea de urmat, a declarat Hua Po, analist politic independent din capitala Chinei. „Pot exista diferențe între Coreea de Nord și Statele Unite ale Americii privind procesul de denuclearizare, pentru că Statele Unite doresc o denuclearizarea ireversibilă și verificabilă. Este greu pentru Kim Jong-un să-l accepte“, a spus  Hua către AFP. „Prin urmare, China și Coreea de Nord doresc să-și consolideze comunicarea și să dezvolte o strategie cuprinzătoare în relația lor cu Statele Unite”, a adăugat el.

În timp ce China a îndemnat în mod constant micul său vecin să renunțe la proiectele sale nucleare și balistice, el a cerut, de asemenea, un dialog într-un moment în care nord-coreenii și americanii au făcut schimb de amenințări reciproce de anihilare. Beijing-ul a propus anul trecut suspendarea programului nuclear nord-coreean în schimbul încheierii manevrelor militare americane sud-coreene, o concesie pe care Donald Trump a acordat-o în sfârșit săptămâna trecută, adăugând că trupele americane în prezent Coreea de Sud ar putea în cele din urmă să părăsească țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri