Caută
Close this search box.

Canada legalizează utilizarea canabisului de agrement

Parlamentul canadian a adoptat o lege legalizând utilizarea recreațională a marijuanei la nivel național, informează BBC.

Actul privind canabisul a trecut marți într-un vot 52-29 în Senat. Proiectul de lege controlează și reglementează modul în care medicamentul poate fi crescut, distribuit și vândut. Canadienii vor putea să cumpere și să consume canabis în mod legal încă din septembrie. Canada este a doua țară la nivel mondial care legalizează utilizarea recreațională a medicamentului. Uruguay a devenit prima țară care a legalizat vânzarea canabisului pentru uz recreațional în decembrie 2013, în timp ce un număr de state americane au votat, de asemenea, pentru a permite acest lucru.

Deținutul de canabis a devenit pentru prima dată o crimă în Canada în 1923, dar utilizarea medicală a fost legală din 2001.

Proiectul de lege va primi probabil Royal Assent în această săptămână, iar guvernul va alege data oficială atunci când legea va intra în vigoare. Primul ministru Justin Trudeau a scris pe Twitter că până acum „a fost prea ușor pentru copiii noștri să primească marijuana – și pentru criminali să profite de venituri”. Dar unele grupuri s-au opus noii legi, politicienii conservatori ai opoziției și grupurile indigene sunt printre cei care și-au exprimat îngrijorarea. Se așteaptă ca guvernul să acorde provinciilor și teritoriilor, precum și municipalităților, opt până la 12 săptămâni pentru a înființa noua piață de marijuana. Acest interval de timp va permite industriei și forțelor de poliție să se pregătească pentru noul cadru juridic.

În 2015, se estima că canadienii au cheltuit circa 6 miliarde de dolari pe canabis – aproape la fel de mult ca în cazul vinului.

Cadrul legal

Este probabil ca până la jumătatea lunii septembrie, canadienii să poată cumpăra canabis și uleiul de canabis cultivat de producătorii licențiați în diverse puncte de vânzare cu amănuntul. Canadienii din întreaga țară vor putea, de asemenea, să comande drogul online de la producătorii licențiați federal. Adulții vor putea să aibă în public până la 30 de grame de canabis uscat. Alimentele infuzate cu canabis nu vor fi disponibile imediat pentru cumpărare, dar vor fi pe piață în termen de un an de la data intrării în vigoare a legii. Întârzierea este menită să ofere guvernului timp pentru a stabili reglementări specifice acelor produse. Vârsta minimă legală de a cumpăra și de a consuma marijuana a fost stabilită federal la 18 ani, dar unele provincii au ales să o stabilească la 19 ani. Provinciile se ocupă de modul în care sunt vândute și au puterea de a stabili alte limite privind utilizarea în jurisdicția lor – cum ar fi unde poate fi fumat.

Dar guvernul federal a stabilit instrucțiuni pentru ambalaje simple, cu mărci mici și avertismente stricte în materie de sănătate. De asemenea, va impune restricții în ceea ce privește promoțiile care vizează tinerii, promovarea prin sponsorizări sau prezentări de celebrități, personaje sau animale în reclame.

Ce va rămâne ilegal?

Va fi ilegal deținerea a peste 30 de grame de canabis, creșterea a mai mult de patru plante pe gospodărie și cumpărarea de la un comerciant fără licență. Sancțiunile vor fi grave. Cineva prins să vândă drogul unui minor ar putea fi închis pentru o perioadă de până la 14 ani. Unii critici spun că sancțiunile sunt prea dure și nu sunt proporționale cu legile similare, cum ar fi cei care vin în legătură cu vânzarea de alcool către minori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri