Caută
Close this search box.

Macron obține sprijinul Angelei Merkel pentru bugetul zonei euro

Emmanuel Macron și-a asigurat, marți, acordul Germaniei cu privire la o reformă care ar presupune o mai bună protejare a crizelor zonei euro, inclusiv crearea unui buget comun, suma rămânând însă neclară și promite discuții dure în Europa, informează AFP.

„Ne angajăm la un buget pentru euro”, a declarat Angela Merkel la o conferință de presă de la Berlin cu președintele francez, care a vorbit de partea sa de un al doilea pas „în viața monedei noastre comune”. Reticentă de mult timp față de un asemenea proiect, cancelarul a făcut un gest către președintele francez, care a militat de la alegerea sa pentru acest proiect, precum și pentru a sprijini investițiile, creșterea și consolidarea rezistenței zonei euro.

Compromisul atins a fost „dificil”, a recunoscut Cancelarul, în timp ce cele două țări au anunțat, de asemenea, mai multe acorduri privind migrația sau apărarea Europei la Consiliul Franco-German de Miniștri din Meseberg, la nord de Berlin. „Dar cred că am găsit o soluție bună”, a spus ea.

Neclaritate

Acest buget, cu propria sa guvernare cu „cheltuieli și venituri”, ar putea fi pus în aplicare în 2021, cu condiția să primească și lumina verde din celelalte șaptesprezece țări din zona euro, a explicat șeful statului francez. Rolul său va fi acela de a ajuta țările atunci când se confruntă cu dificultăți și va contribui la „satisfacerea provocării noastre, a diferențelor dintre economiile noastre”. Pachetul ar putea fi alimentat de transferurile financiare naționale sau de la bugetul UE, precum și de resursele proprii, cum ar fi impozitul pe tranzacțiile financiare, potrivit Angelei Merkel. Deciziile privind cheltuielile vor reveni țărilor din zona euro, executarea acestora către Comisia Europeană.

Cei doi lideri, însă, nu au dezvăluit cât de mult ar putea fi înzestrați, deoarece trebuie să fie conveniți cu țările partenere, potrivit lui Emmanuel Macron. „Să fim pragmatici: când (o propunere) este prea detaliată, ea poate fi contraproductivă”, indicând celelalte țări, a spus el. Macron a plecat inițial pentru un buget „multipunct” al PIB-ului de câteva sute de miliarde de euro, în timp ce cancelarul a menționat doar câteva zeci de miliarde. De asemenea, a respins de mult timp ideea franceză a unui ministru de finanțe sau a unui parlament din zona euro.

Cea mai mare economie a Europei a exclus crearea unei astfel de capacități de auto-finanțare în zona euro, temându-se că încurajează o „uniune de transfer“, forțând majoritatea țărilor „virtuoase“ să plătească pentru statele ale căror politici le consideră prea laxe, cum ar fi Italia sau Spania.

Opoziții

Germania nu este singura țară sceptică. Opt state din Europa de Nord, inclusiv Țările de Jos, Irlanda, Finlanda și statele baltice, au discutat recent împotriva proiectului într-un document comun. Reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro din Luxemburg, joi, ar trebui să permită luarea pulsului altor țări asupra compromisului franco-german Meseberg. „Unele țări nu vor fi fericite”, a declarat un înalt oficial european de la Bruxelles.

Angela Merkel și Emmanuel Macron au anunțat, de asemenea, că vor să transforme Mecanismul European de Stabilitate (MES) într-un fel de Fond european să ofere împrumuturi de urgență țărilor afectate de criză sau copleșiți de datoria lor. Într-un document comun, acestea cer, de asemenea, armonizarea fiscală a companiilor, pentru a evita creșterea evaziunii fiscale și un acord UE privind impozitarea aplicată a sectorului digital până la sfârșitul anului 2018. Din nou, conflictele sunt programate, Irlanda și Luxemburgul fiind deja respinse, temându-se că o astfel de impozitare la singurul nivel european va pune în pericol capacitatea acestora de a atrage multinaționale în acest sector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri