Caută
Close this search box.

Politico: Dragnea, următoarea durearea de cap a Bruxelles-ului, a intensificat presiunile asupra justiţiei

Liviu Dragnea, liderul PSD, deşi nu este prim-ministru, conduce de facto România, la fel ca Jaroslaw Kaczynski în Polonia, susţine Politico, care afirmă că Dragnea a intensificat presiunile asupra justiţiei, pe măsură ce se apropie o sentinţa într-un nou dosar.

Conform respectivei publicaţii, există temeri la Bruxelles că liderul PSD duce România în aceeaşi direcţie „iliberală” a Poloniei ori a Ungariei lui Viktor Orban.

Ediţia de Europa a Politico, citatî de News.ro, a publicat o analiză în care susţine că îngrijorarea de la Bruxelles în ceea ce-l priveşte pe liderul PSD ar putea creşte în funcţie de ce se întâmplă în următoarele săptămâni, notând că, de când PSD a câştigat alegerile parlamentare în 2016, Dragnea a forţat demisia a doi prim-miniştri, a coordonat o reformă controversată a sistemului judiciar şi a provocat furia altor politicieni români sugerând mutarea ambasadei României la Ierusalim.

Conform Politico, Dragnea a intensificat presiunile asupra justiţiei, pe măsură ce se apropie data sentinţei sale într-un nou dosar de corupţie, publicaţia notând că guvernul PSD încearcă să o înlăture pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA şi că Dragnea a ameninţat chiar cu suspendarea preşedintelui, dacă Iohannis nu va merge mai departe cu demiterea lui Kovesi.

Politico relatează şi că Dragnea a acuzat Uniunea Europeană şi NATO de susţinerea unui aşa-zis „stat paralel”, o conspiraţie a serviciilor secrete, procurorilor şi judecătorilor care încearcă să dea jos guvernul.

sursa foto: politico.eu

Liderul PSD este descris ca fiind „un bărbat cu păr grizonat, în vârstă de 55 de ani, cu mustaţă şi care conduce camera inferioară a Parlamentului dintr-un birou impunător aflat în clădirea construită de dictatorul Nicolae Ceauşescu”.

Opoziţia din România şi societatea civilă susţin că reforma justiţiei are ca scop rezolvarea problemelor cu legea ale lui Dragnea, conform Politico.

Dan Barna, preşedintele USR, a declarat pentru Politico: „În timp ce Orban şi Kaczynski promovează politici iliberale pentru a-şi consolida puterea, motivul în cazul lui Liviu Dragnea este mult mai insipid: El doreşte să evite închisoarea. Nimeni din UE nu vrea să facă fotografii cu el pentru că este văzut ca cineva condamnat la închisoare”.

Deşi Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de modificările aduse legilor justiţiei, Dragnea a negat că l-ar ajuta pe el personal.

„Suntem interesaţi ca drepturile şi libertăţile fundamentale să fie respectate. Vrem ca fiecare cetăţean din România să aibă un proces corect şi dreptul la apărare şi la garantarea prezumţiei de nevinovăţie”, a declarat Dragnea pentru Politico.

„Sub conducerea PSD, România respectă cu fermitate principiile europene, urmează interesele europene dar, la fel care oricare altă ţară din UE, se gândeşte la propriile interese ca făcând parte dintr-un interes comun”, a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a vorbit pentru Politico şi despre dorinţele sale privind Uniunea Europeană: „Nu cred că este exagerat să dorim ca România să devină o voce importantă, un partener respectat. Este mai bine pentru UE să aibă un partener onest şi previzibil, decât unul mut şi plin de frustrări”.

Acuzaţiile

Dragnea – care nu poate fi premier din cauza unei condamnări cu suspendare – se confruntă cu noi acuzații de corupție, Înalta Curte din România fiind așteptată să dea o decizie joi.

Pe măsură ce această dată se apropia, Dragnea a mărit presiunea, scrie publicația citată, amintind de decizia Curții Constituționale privind revocarea lui Kovesi. ”Există potențial (ca România să o ia pe o cale iliberală). Există elemente care indică acest lucru”, spune Paul Ivan, analist senior la European Policy Center.

Dragnea a declarat, pentru Politico, că modificarile legilor justiției nu sunt făcute pentru el.

Totodată, Dragnea neagă orice asemănare cu liderul partidului polonez Lege și Justiție: ”Nu-l cunosc pe domnul Kaczyński, așa că nu știu dacă este vreo asemănare între noi. Sunt eu însumi, așa cum fiecare lider politic are propria personalitate”.

Un răspuns

  1. nu il mai comparati ma pe dracnea cu polonezu sau cu orban…
    aia, desi dictatori… macar au imbunatatit economia si viata in tarile respective…

    la noi distrug tot ca sa scape ei de puscarie si ca sa fure!
    nu sunt de acord cu NUCI UN FEL de dictatura… dar ungaria + polonia NU pot sa fie comparate cu romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri