Caută
Close this search box.

SUA renunță la „părtinitorul” Consiliu ONU pentru Drepturile Omului

Statele Unite au ieșit din Consiliul pentru Drepturilor Omului al Organizației Națiunilor Unite, numindu-l o „cisternă de părtinire politică”, informează BBC.

Corpul „ipocrit și de auto-servire” face o „batjocură a drepturilor omului”, a declarat reprezentantul SUA la ONU, Nikki Haley. Aceasta a acuzat anul trecut consiliul de „prejudecată cronică anti-israeliană” și a declarat că SUA își revizuiește calitatea de membru.

Înființat în 2006, consiliul de la Geneva a fost criticat pentru că a permis statelor membre cu dosare discutabile privind drepturile omului să fie membri. Dar activiștii au declarat că mișcarea americană ar putea afecta eforturile de monitorizare și de abordare a abuzurilor legate de drepturile omului din întreaga lume.

Haley a anunțat intenția SUA de a părăsi consiliul într-o conferință de presă comună cu secretarul de stat Mike Pompeo, care a numit consiliul „un apărător slab al drepturilor omului”. Secretarul General al ONU, António Guterres, într-o declarație lansată prin intermediul purtătorului său de cuvânt, a răspuns că ar fi „preferat” ca SUA să rămână în consiliu.

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a numit retragerea SUA „o știre dezamăgitoare, dacă nu chiar surprinzătoare”. Israelul, la rândul său, a lăudat decizia. Măsura se desfășoară pe fondul criticii intense a politicii administrației Trump de a separa migranții copii de părinții lor la frontiera SUA-Mexic.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

ONU a înființat consiliul în 2006 pentru a înlocui Comisia ONU pentru Drepturile Omului, care s-a confruntat cu critici dure pentru că a permis statelor cu experiență săracă în domeniul drepturilor omului să devină membre. Un grup de 47 de țări alese din diferite regiuni ale lumii servește pentru consiliul de trei ani.

Consiliul se reunește de trei ori pe an și examinează dosarele drepturilor omului ale tuturor membrilor ONU într-un proces special pe care consiliul le dă șanse țărilor să spună ce au făcut pentru a îmbunătăți drepturile omului, cunoscut sub numele de revizuirea periodică universală. De asemenea, consiliul trimite experți independenți și a înființat comisii de anchetă pentru a raporta încălcările drepturilor omului în țări precum Siria, Coreea de Nord, Burundi, Myanmar și Sudanul de Sud.

Decizia SUA de retragere

Decizia de a părăsi corpul urmează ani de critici americane. Țara a refuzat inițial să se alăture consiliului în 2006, argumentând că, la fel ca vechea comisie, Consiliul a admis națiunile cu înregistrări discutabile privind drepturile omului. SUA s-au alăturat doar în 2009 sub președintele Barack Obama și a câștigat realegerea la consiliu în 2012. Însă, în 2013, grupurile pentru drepturile omului și-au exprimat plângerile proaspete cu privire la acest organism, după ce au fost aleși China, Rusia, Arabia Saudită, Algeria și Vietnam. Acest lucru a urmat boicotului fără precedent al Israelului asupra uneia dintre recenziile consiliului, întemeiat pe critici incorecte din partea organismului.

Anul trecut, Nikki Haley a declarat Consiliului că „a fost greu de acceptat” că au fost adoptate rezoluții împotriva Israelului, dar nici unul nu a fost luat în considerare pentru Venezuela, unde zeci de protestatari au fost uciși în timpul turbulențelor politice. Israelul este singura țară care face obiectul unui punct permanent de pe ordinea de zi, ceea ce înseamnă că tratamentul palestinienilor este examinat în mod regulat.

Marți, în ciuda cuvintelor dure pentru Consiliu, Haley a spus că dorește „să clarifice faptul că acest pas nu este o retragere din angajamentele noastre privind drepturile omului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri