Caută
Close this search box.

Criza datoriilor: Odiseea greacă aproape de sfârșit

Alexis Tsipras

Miniștrii de finanțe din zona euro vor solicita joi să convină asupra modalităților de ieșire din programele de ajutor din Grecia pe care le-a beneficiat timp de opt ani, inclusiv măsurile de reducere a datoriilor, pe care rămân divizați, informează AFP.

Aceste discuții sunt cruciale pentru Atena, după cum era de așteptat, să lase tutela creditorilor săi pe 20 august și să finanțeze singuri pe piețe, după câțiva ani de recesiune profundă. Potrivit unui înalt oficial european, miniștrii din 19 țări care au adoptat moneda unică au șanse „de la 70% la 80%” să ajungă la un acord joi seara în Luxemburg, unde va avea loc reuniunea. „Suntem foarte apropiați de momentul în care vom culege roadele anilor de sacrificii și eforturi dificile”, a salutat miercuri Primul Ministru grec, Alexis Tsipras.

În cei opt ani, Grecia a beneficiat de asistență din partea creditorilor săi, a zonei euro și a Fondului Monetar Internațional (FMI), în valoare de peste 273 de miliarde de euro, în cursul a trei programe de ajutor. În schimb, grecii au fost forțați să pună în aplicare câteva sute de reforme, adesea dureroase, mai ales pentru a-și curăța finanțele publice. Creșterea PIB a ajuns la 1,4% în 2017 și se așteaptă să crească în continuare anul acesta (1,9%) și anul viitor (2,3%). În același timp, Grecia are acum un excedent bugetar de 0,8%, după un deficit de 15,1% în 2009. Dar nivelul datoriei țării rămâne cel mai ridicat în zona euro, iar creditorii săi sunt de acord că este necesară o ultimă „ușurare” pentru a asigura credibilitatea acesteia pe piețele financiare.

Germania și unele țări din Europa de Nord sunt mai reticente și solicită, în schimbul susținerii lor, ca Grecia să fie urmărită foarte îndeaproape după ieșirea din program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri