Caută
Close this search box.

Laura Codruța Kovesi, într-un interviu pentru Emerging Europe: Suntem un model de anti-corupție în regiune

„Rezultatele pe care le-am obţinut ne-au făcut un fel de model în regiune”, a declarat ea pentru Emerging Europe, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru portalul Emerging Europe, cu sediul la Londra, care publică sâmbătă un amplu material pe tema luptei împotriva corupţiei din România.

Foto: Emerging Europe

„Da, rezultatele pe care le-am obţinut ne-au transformat într-un model în regiune. DNA a fost prezentat drept un exemplu de bună practică de către Uniunea Europeană. Eu personal am fost expert UE pentru Republica Moldova şi Muntenegru, le-am evaluat sistemele judiciare”, a declarat Kovesi pentru Emerging Europe, după ce Parlamentul României, dominat de PSD, a adoptat o serie de schimbări la codul de procedură penală.

Modificările din Codul Penal: va fi dificilă chiar și investigarea crimelor

Despre modificările aduse Codului Penal, Kovesi a declarat: „Aceste modificări va face dificilă investigarea nu doar a cazurilor de corupţie, ci a crimelor în general”.

Principala nelinişte, a mai spus Kovesi, o reprezintă „clauza care interzice judecătorilor de apel să condamne pe cineva achitat de o curte inferioară dacă procurorul nu vine cu noi dovezi”.

„Este nedrept: când un procuror prezintă un caz, toate dovezile trebuie incluse la dosar. Foarte rar se întâmplă ca noi dovezi să apară în timpul procesului”, a explicat ea.

Schimbările în codul de procedură penală vin după ce alte amendamente au fost aduse sistemului de justiţie, despre care Luara Codruţa Kovesi spune că demonstrează faptul că Guvernul are în vedere nu reforma sistemului, ci îngreunarea lucrurilor pentru anchetatori, procurori şi poliţie.

„Sigur, aceste schimbări nu vor intra în vigoare azi, mâine. Trebuie promulgate de preşedinte, care poate alege să le trimită înapoi în Parlament sau să la Curtea Constituţională. Din experienţele anterioare, este posibil ca Înalta Curte să depună o obiecţie”.

Emerging Europe aminteşte că, în martie, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, i-a cerut oficial preşedintelui Klaus Iohannis să o demită pe Kovesi, lucru pe care şeful statului român a refuzat să-l facă. În iunie, Curtea Constituţională a României a decis să Iohannis este obligat să o demită pe Kovesi, dar încă o dată preşedintele român a refuzat să dea curs acestei decizii şi riscă să fie suspendat de către parlament, scrie sursa citată.

„Nu pot comenta decizia Curţii Constituţionale. Este o decizie care mă afectează personal, dar este o decizie care nu mă obligă să iau vreo măsură. Aştept ca preşedintele să decidă ce va face”, a explicat Kovesi, al cărei mandat expiră în luna mai a anului viitor.

Şefa DNA a declarat în mai multe rânduri că nu are ambiţii politice şi, cu toate că este una dintre cele mai populare personalităţi din ţară, pare puţin probabil să se răzgândească, notează Emerging Europe. „Nu, nu vreau să intru în politică. Am spus-o în trecut că nu intenţionez să fac acest lucru şi, deşi unii oameni se răzgândesc, eu nu mă număr printre aceştia”, a declarat Kovesi, care spune că vrea să-şi continue munca. „Sunt procuror: asta fac cel mai bine. Am o experienţă uriaşă pe care vreau s-o folosesc, să o împărtăşesc cu tinerii care intră în sistem”, a afirmat șefa DNA in interviul menționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri