Caută
Close this search box.

Protest pentru salvarea cartierului Floreasca: Un proiect imobiliar va distruge zona verde și siguranța Lacului Floreasca

Participanţii la protestul anunțat sâmbătă solicită redimensionarea proiectului imobiliar în acord cu indicatorii de urbanism din zonă, elaborarea studiilor de impact în conformitate cu parametrii actuali de trafic, poluare şi mediu, şi oprirea imediată a lucrărilor până la refacerea documentaţiilor de urbanism.

Cetăţenii din Floreasca, organizaţi în grupul de iniţiativă Floreasca Civică (https://www.facebook.com/floreascacivica/), organizează sâmbătă, 23 iunie 2018, între orele 11.00 – 13.00, în faţa intrării principale a fostei fabrici Ford/Automatica, un protest împotriva dezvoltării imobiliare ce are loc pe acest teren, anunță un comunicat de presă.

Evenimentul are loc la doi ani după Marşul Verde pentru Floreasca, când participanţii şi comunitatea atrăgeau atenţia asupra dezvoltării imobiliare necontrolate şi în profund dezacord cu caracterul zonei şi cu indicatorii de urbanism aplicabili.

Motivele principale ale acţiunii de protest sunt următoarele:

  1. Proiectul nu este adecvat zonei rezidenţiale Floreasca: 3 blocuri între 15-19 etaje plus un turn de birouri de 16 etaje (de 70 de m înălţime, dublu faţă de blocurile turn vechi). Cu alte cuvinte, clădirile sunt cu mult peste limitele şi indicatorii de urbanism aplicabili în zonă.
  2. Avizele şi autorizaţiile necesare proiectului au fost obţinute în condiţii de netransparenţă, în baza unor studii de impact depăşite şi superficiale şi a unui Plan de Urbanism Zonal expirat.
  3. Cartierul şi străzile sale mici şi înguste, sunt deja ocupate: nu mai avem trotuare, nu avem unde parca. Respirăm, zi de zi, noxele generate de blocajele din trafic.
  4. Parcul Floreasca va fi umbrit de cele 4 noi blocuri, vegetaţia va avea de suferit, noi vom avea de suferit!
  5. Lacul Floreasca poate seca. Lucrările la fundaţiile celor 4 noi turnuri pot afecta pânza freatică (la doar câţiva km distanţă, într-o situaţie similară, în parcul Circului, o construcţie supradimensionată a blocat izvoarele naturale ale lacului, ţinut astăzi în viaţă artificial).
  6. Un nou hypermarket în inima cartierului (într-o clădire monument de patrimoniu!) va genera trafic suplimentar cu camioane de mare tonaj. Avem deja Carrefour, Kaufland, MegaImage şi Promenada Mall la 10-15 minute de mers pe jos.
  7. Noi, rezidenţii din Floreasca, nu am fost cu adevărat consultaţi. Autorităţile au luat decizii împotriva comunităţii!

Proiectul contestat înseamnă:  2 clădiri 2S+ P+ 15 Etaje Duplex, 1 clădire3S+ P +18 Etaje + 19 Etaje Duplex, 1 clădire 3S + P + 16 Etaje Birouri, 1 clădire restaurare corpuri monumente istorice, cu schimbarea funcţiunii Sp+P+1E. Din estimările noastre, vor apărea în zonă peste 4000 de locatari, angajaţi şi clienţi. Cartierul Floreasca, care este deja tranzitat de traficul ce duce spre zona de business din nordul capitalei, va fi sufocat şi imposibil de locuit. Clădirile noi vor genera (conform estimărilor oficiale) un trafic suplimentar de 2.200 noi autovehicule în zonă, fiind un pericol şi pentru accesul la Spitalul de Urgenţă Floreasca. De asemenea, proiectul include crearea a 4 benzi de circulaţie pe Calea Floreasca ceea ce implică dispariţia spaţiului verde aferent trotuarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri