Caută
Close this search box.

Trump consideră în continuare Phenian-ul o amenințare nucleară

Donald Trump a calificat  vineri arsenalul nuclear al Coreei de Nord drept o „amenințare excepțională și extraordinară” justificând în acest fel menținerea sancțiunilor împotriva Phenian-ului, după doar zece zile de la summit-ul istoric cu Kim Jong-un, relatează AFP.

Departamentul Apărarii al SUA a anunțat în următoarele ore suspendarea nedefinită a unor noi exerciții militare comune între SUA și Coreea de Sud pentru a sprijini negocierile diplomatice în curs de desfășurare cu Coreea de Nord. „Nu există nici o amenințare nucleară din Coreea de Nord“ lăudase președintele american la întoarcerea sa la Washington, după summit-ul de la Singapore la 12 iunie. Dar o declarație prezidențială trimisă Congresului american vineri a fost cu un ton foarte diferit, explicând de ce Washington-ul va menține sancțiuni economice dure împotriva Phenian-ului.

„Existența și riscul proliferării de material de fusiune în scopuri militare pe peninsula coreeană precum și actele și politicile guvernului nord-coreean continuă să fie o amenințare excepțională și extraordinară pentru securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite”, a scris Donald Trump vineri. În această declarație oficială, liderul de la Casa Albă justifică menținerea unor sancțiuni împotriva Phenian-ului și prelungirea pentru încă un an a „statutului de urgență națională“, decretat încă în 2008.

Summit-ul de la Singapore s-a încheiat cu angajamentul Coreei de Nord la o „denuclearizare completă“, detaliile acestei înțelegeri fiind expuse la negocierile ulterioare. Zece zile mai târziu, nu s-au înregistrat progrese concrete.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Dana White, citând trei exerciții militare care au fost programate în următoarele trei luni, a declarat că „pentru a sprijini punerea în aplicare a rezultatelor obținute la Singapore (…) secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a suspendat pe termen nelimitat exercițiile selectate”. Armatele americane și sud-coreene au confirmat marți că au suspendat exercițiile militare ale Freedom Guardian. Aproximativ 17.500 de soldați americani urmau să participe la aceste manevre.

Președintele Donald Trump se angajase la summit-ul istoric cu Kim Jong-un să renunțe la exercițiile militare comune cu Coreea de Sud, unde sunt dislocați zeci de mii de soldați americani. Aceste suspendări anunțate vineri includ „Liberty Guardian și două exerciții de formare ale programului de schimb al Marinei coreene au fost programate să aibă loc în următoarele trei luni“, a spus White într-o declarație, fără a oferi în continuare detalii. „În susținerea negocierilor diplomatice, care îl vor avea în frunte pe secretarul Pompeo, deciziile ulterioare vor depinde de modul în care Coreea de Nord continuă să desfășoare negocieri productive, cu bună-credință“, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri