Caută
Close this search box.

Toader, reticent la modificarea Codurilor penale prin OUG pentru salvarea lui Dragnea

Condamnarea lui Liviu Dragnea, liderul PSD, pentru pentru instigare la abuz în serviciu, scoate la iveală cel puţin dpua scenarii pentru salvarea sa.

Coaliția de guvernare PSD/ALDE are două variante de lucru legate de Codurilor penale şi de procedură penală: adoptarea unor Ordonanţe de Urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului. Dezbaterea parlamentară nu mai este considerată o soluţie de către PSD/ ALDE, pentru că ar întârzia prea mult adoptarea legilor.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, spunea însă că modificările codurilor penale trebuie făcute cu grijă.

Constat că de multe ori legile sunt adoptate în grabă. Spre exemplu, când codurile, legi fundamentale, au fost aprobate prin procedura angajării răspunderii Guvernului sau modificate fundamental prin OUG. Dacă ălea au fost adoptate prin angajare, ulterior CCR a declarat zeci, zeci, erau deja 45 de soluții legislative din procedură penală declarate nevonstituționale”, a declarat Tudorel Toader.

Imediat după condamnarea lui Liviu Dragnea în primă instanţă pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, PSD anunţă urgentarea modificărtilor aduse Codurilor penale. Ulterior, strategia s-a schimbat, iar Parlamentul nu mai este văzut ca o soluţie pentru a trece Codurile Penale.

Primul lider care a vorbit despre varinatele luate în calciul în acest moment este Dumitru Buzatu (PSD Vaslui). El spunea, conform Digi 24: „Se vor examina toate posibilităţile acestea, este vorba de Ordonanţă de Urgenţă, de asumarea răspunderii… deocamdată, modul în care s-a lucrat în Parlament până la această dată a fost caracterizat de o lentoare care nu cred că mai este acceptabilă„.

Începând de luni vom explica fiecare pas pe care îl facem, explicăm şi îl şi facem” a spus Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis susţinea că, dacă se va ajunge la ordonanţă, oamenii trebuie să fie pregătiţi să riposteze.

Iohannis nu a răspuns dacă este gata sau nu să mai participe la o şedinţă de guvern în care s-ar discuta subiectul, aşa cum afăcut în cazul ordonanţei 13.

„Odată și odată trebuie să tragem linie și să terminam cu ordonanțele de urgență. Societatea civilă trebuie să fie alertă și, când apar ordonanțe, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

Florin Iordache a anunţat deja că PSD doreşte redefinirea abuzului în serviciu, fără impuneeea unui prag valoric, dar infracţiunea urmează să fie legată de obţinerea unui folos material de cel acuzat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri