Caută
Close this search box.

Diplomația post summit: Washington-ul interesat de nivelul angajamentului Phenian-ului

Statele Unite vor prezenta în curând o cronologie pentru Coreea de Nord cu „întrebări specifice” după summit-ul istoric dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat un oficial american citat de Reuters.

Oficialul care a vorbit cu un mic grup de reporteri înainte de o călătorie în Asia în această săptămână a secretarului apărării, Jim Mattis, nu a specificat detalii, dar a sugerat că termenul ar fi suficient de rapid pentru a clarifica nivelul angajamentului Phenianului. „Vom ști destul de curând dacă vor funcționa cu bună-credință sau nu”, a spus oficialul, vorbind cu condiția anonimatului. „Vor fi întrebări specifice și va exista un calendar specific când ne vom prezenta nord-coreenilor cu conceptul nostru de aplicare a acordului summit-ului”.

Trump a atras unele critici din partea analiștilor din domeniul securității naționale privind acordul care a rezultat din summit-ul său din 12 iunie cu Kim Jong-un. Acordul a avut câteva detalii despre modul în care Phenian-ul ar renunța la armele nucleare și la rachetele balistice. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat săptămâna trecută că probabil va călători înapoi în Coreea de Nord pentru a încerca să împletească angajamentele summit-ului. La summit-ul de la Singapore, prima întâlnire dintre un președinte american și un lider nord-coreean, Kim a reafirmat angajamentul de a lucra spre denuclearizarea completă a peninsulei coreene, în timp ce Trump a spus că va opri jocurile de război comune din Coreea de Sud.

Mattis, la începutul unei excursii de o săptămână care include opriri în China, Coreea de Sud și Japonia, a declarat că îndrumarea lui Trump privind suspendarea exercițiilor militare nu se aplică doar exercițiului major al Freedom Guardian din august. „Exercițiile combinate mari și comune au fost suspendate. … Vom vedea dacă negocierile continue le vor menține astfel”, a spus Mattis, adăugând că acesta a fost în contact frecvent cu Pompeo. Mattis a sosit duminică în Alaska, unde va vizita Baza Forțelor Aeriene, Fort Greely și Eielson, înainte de a continua vizita în China. Călătoria sa din 26-28 iunie va fi prima de către un secretar de apărare din 2014 și va veni ca răspuns la o tensiune chino-americană, care s-a accentuat tot mai mult asupra comerțului și a poziției militare a Chinei în Marea Chinei de Sud. Coreea de Nord este de așteptat să fie printre primele elemente ale agendei lui Mattis în timpul discuțiilor sale cu oficialii chinezi. El va călători apoi în Coreea de Sud și va încheia călătoria cu discuții în Japonia, pe 29 iunie.

Săptămâna trecută, China l-a găzduit Kim Jong-un. Mass-media din Coreea de Nord a declarat că președintele chinez Xi Jinping și liderul nord-coreean au ajuns la o înțelegere cu privire la denuclearizarea peninsulei coreene, după ce au discutat rezultatul summit-ului SUA-Coreea de Nord.

Pompeo a declarat reporterilor într-o vizită la Seul la începutul acestei luni, că va prelua rolul principal în conducerea procesului de negociere cu Coreea de Nord în urma summit-ului. El a spus că Washington-ul speră să realizeze o dezarmare majoră în Coreea de Nord în următorii 2 ani și jumătate, în cadrul mandatului prezidențial actual al Trump, care se încheie la 20 ianuarie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri