Caută
Close this search box.

Armele chimice: occidentalii și rușii dezbat consolidarea OIAC

Occidentalii au prezentat marți un proiect de consolidare a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), dându-i puterea de a desemna pe cei responsabili pentru astfel de atacuri, prețul acestei propuneri fiind o confruntare cu Rusia care este ostilă unei asemenea propuneri, informează AFP.

Reuniunea a fost deschisă la Haga, în timp ce inspectorii OIAC trebuie să dezvăluie în mod iminent un raport mult așteptat privind presupusul atac din 7 aprilie la Douma, în apropiere de Damasc, cu sarin și clor. „Vrem să consolidăm organizația responsabilă de supravegherea interzicerii armelor chimice”, a declarat delegația britanică al OIAC pe Twitter. „Vrem să permitem OIAC să identifice persoanele responsabile de atacurile chimice”.

Subiectul armelor chimice a fost mult timp tabu de la apariția lor pe câmpurile de luptă din primul război mondial. Dar utilizarea recenta a gazelor otravă în conflictele din Irak și Siria, și agenții neurotoxici din Salisbury și Kuala Lumpur împotriva fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, trezesc o preocupare tot mai mare la nivel mondial.

Neînțelegeri

„Criminalii trebuie să fie pedepsiți pe baza unor dovezi autentice și puternice”, a declarat președintele sesiunii, Abdelouahab Bellouki din Maroc, la deschiderea dezbaterii. „În pofida pozițiilor și a opiniilor diferite și divergente, suntem cu toții angajați să cooperăm constructiv (…) pentru a scăpa din plin lumea armelor chimice o dată pentru totdeauna”, a spus el.

Diviziile ascuțite au apărut deja. Rusia a criticat desfășurarea acestei întâlniri. Șeful delegației sale, Georgy Kalamanov, a declarat că Moscova se va opune proiectului britanic și va prezenta o propunere separată, a raportat agenția rusă de stat RIA Novosti. „Credem că puterile pe care Marea Britanie dorește să le acorde OIAC aparțin Consiliului de Securitate al ONU și este singurul organ care are dreptul să ia astfel de decizii”, a spus el. .

Dar pentru alte țări, cum ar fi Franța și Statele Unite, este momentul să evolueze rolul OIAC. O sursă diplomatică franceză a spus cu condiția anonimatului că „mandatul și resursele OIAC trebuie adaptate provocărilor secolului XXI”. „Au fost proiectate într-un context complet diferit, pentru a verifica independent buna distrugere a marilor puteri ale Războiului Rece din stocurile de arme chimice”, a spus sursa. „Nu mai suntem în acest context, trebuie să adaptăm structurile și misiunile OIAC la situația actuală”.

Dispute diplomatice

Negocieri publice marți, în timp ce miercuri negocierile de la Haga vor fi cu ușile închise, și probabil vor continua până joi, pentru un vot-cheie privind proiectul de rezoluție britanic. Pentru a fi aprobat, proiectul britanic va trebui să obțină o majoritate de două treimi din alegători. Aproximativ 153 dintre cele 193 state membre ale OIAC și-au exprimat intenția de a participa la reuniune.

Potrivit unor surse, Moscova este activă în spatele scenei pentru susținerea raliului. La Consiliul de Securitate al ONU anul trecut, Rusia și-a exercitat dreptul de veto pentru a pune capăt mandatului Mecanismului Comun de Investigații Comun al ONU-OIAC din Siria. Înainte de a dispărea în decembrie, acest mecanism a stabilit că regimul sirian a folosit de cel puțin patru ori clorul sau gazul sarin împotriva propriei populații și că grupul islamic de stat a folosit gazul de muștar (iperită) în 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri