Caută
Close this search box.

CM 2018. Optimi explozive: Uruguay-Portugalia și Spania-Rusia

Șoc în optimile de finală ale Campionatului Mondial de fotbal. Meciurile Uruguay-Portugalia (30 iunie) și Spania-Rusia (1 iulie) adună, în palmaresul celor patru super-selecționate, nu mai puțin de trei titluri mondiale, două titluri europene, un bronz mondial și unul european, fără să mai luăm în calcul performanțele fostei URSS/

Da, acestea sunt primele două optimi de finală ale ”mondialului” din Rusia, două meciuri de foc care ar fi putut fi oricând sferturi de finală sau chiar semifinale. Unii ar zice că, de ce nu ?, puteam avea și o finală cu una din ”distribuțiile” de mai sus.

Cum-necum, apele încep să se limpezească la turneul final al fotbalului mondial. Iar asta după ce luni seara, în Grupa B, am avut două meciuri cu mult mai echiliibrate și mai complicate decât ar fi prevăzut cineva. Portughezii marelui Ronaldo s-au chinuit precum hoții de cai cu ”mica” echipă a Iranului, care s-a dovedit, finalmente, a fi mult mai mare decât o știam noi. Iranienii au jucat de la egal la egal cu nimeni alta decât campioana en-titre a Europei, aureolată și de prezența charismatică a lui Cristiano Ronaldo, eroul începutului de competiție.

Portughalia a dominat prima repriză, însă iranienii s-au apărat coerent și exact, cu contraatacuri periculoase. Doar sclipirea lui Quaresma a adus golul lusitan, abia în min.45. Partea a doua a fost pentru europeni un mic thriller, în care Ronaldo a ratat un penalty și era gata să fie eliminat din joc. Presiunea de final a iranienilor s-a concretizat într-un penalty transformat de Ansarifard, după care, în ultimele trei minute, Portugalia a trebuit să se apere cu îndârjire și să reziste eroic pentru a se califica de pe locul 2. Dacă Iranul ar fi marcat, asiaticii ar fi eliminat echipa lui Ronaldo și s-ar fi calificate ei de pe locul 2.

Celălalt meci, Spania-Maroc 2-2(1-1), a fost unul din cele mai ciudate și neverosimile de la acest turneu. Foștii campioni mondiali și europeni au fost conduși de două ori de insistenții, tehnicii și curajoșii marocani (au marcat Boutaib în min. 14 și En Nesyri în min. 81) și au tras apoi ca la galere pentru a egala de două ori (inițial în min.19, prin Isco), ultima dată în prelungiri, prin subțirelul atacant de la Celta Vigo, Iago Aspas, gol validat numai cu … VAR (arbitraj video). Totuși, e de remarcat că spaniolii s-ar fi calificat și la înfrângere, însă de pe locul 2, la egalitate de puncte și de golaveraj (0) cu Iranul, dar cu mai multe goluri marcate.

Ciudată, foarte ciudată această grupă, în care marile glorii Spania și Portugalia s-au calificat ”la mustață” în compania mult mai slab cotatelor Iran și Maroc.

În sfârșit, despre Grupa A nu mai sunt prea multe de spus. Naționala Rusiei a început să își arate marile slăbiciuni, previzibile de ceva timp. Uruguay-ul lui Edinson Cavani, starul lui Paris St Germain (alături de Neymar), a călcat în picioare o Rusie mult prea umflată de acel 5-0 din debut cu Arabia Saudită. Luis Suarez (min.10), apoi autogolul lui Cerisev (min.23) și perla din final a numitului Cavani (min.90), au parafat un scor de forfait cu care ”Sbornaya” nu mai pierduse de mult pe teren propriu și mai ales într-un meci oficial. La fel de adevărat este că Rusia era calificată oricum și nici nu prea știa dacă locul 1 e mai bun ca locul 2 sau invers. Așa că … a pierdut, a venit pe locul 2 în Grupa A și va juca cu Spania, locul 1, tot întâmplător, în Grupa B. Iar Uruguay-ul urcă în optimi fără să primescă gol !

Și tot în Grupa A, de remarcat efortul totalmente meritoriu al saudiților de a nu pleca oricum de la Mondial. Drept pentru care le-au administrat o neșteptată ”bătaie” egiptenilor conduși de vedeta lui Liverpool, Mo Salah, un 2-1(0-1), cu golul victoriei marcat în minutul 90+5 de Al-Dawsari !

Clasamente finale:

Grupa A. 1. Uruguay 9 puncte (golaveraj 5-0), 2. Rusia 6p (8-4), 3. Arabia Saudită 3p (2-7), 4. Egipt 0p (2-6).

Grupa B. 1. Spania 5 puncte (6-5), 2. Portugalia 5p (5-4), 3. Iran 4p (2-2), 4. Maroc 1p (2-4). (foto si.com)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri