Caută
Close this search box.

Moscova și Washington au stabilit organizarea unui summit Putin-Trump

Moscova și Washington au încheiat miercuri o înțelegere pentru a organiza în curând un summit între președintele rus, Vladimir Putin, și președintele american, Donald Trump, o mișcare care ar putea îngrijora unii aliați SUA și să producă o reacție aprigă a unor critici de acasă a lui Trump, informează Reuters.

Iuri Ushakov, consilierul Kremlinului pentru politca externă, a declarat, după întâlnirea lui Putin cu John Bolton, consilierul pentru securitatea națională al SUA, că summit-ul va avea loc într-o țară terță convenabilă și că mai sunt nevoie de câteva săptămâni pentru a se pregăti pentru acest eveniment. „Această întâlnire a fost planificată de o lungă perioadă de timp”, a declarat Ushakov reporterilor. „Are o importanță enormă pentru Rusia și America, dar (și ea) are o importanță imensă pentru întreaga situație internațională. Cred că va fi principalul eveniment internațional de vară”.

Un astfel de summit ar putea irita aliații americani care doresc să-l izoleze pe Putin, cum ar fi Marea Britanie sau cei care sunt îngrijorați de atitudinea lui Trump față de Rusia. Este, de asemenea, probabil să coboare în mod grav printre criticii străini și cei interni care pun la îndoială angajamentul lui Trump față de NATO și se îngrijorează de dorința sa de a reconstrui relațiile cu Moscova, chiar dacă Washington-ul instigă la sancțiuni.

Ushakov a declarat că Moscova și Washington vor anunța joi timpul și locul summit-ului, dar că Putin și Trump vor purta discuții timp de mai multe ore când se vor întâlni și vor organiza o conferință de presă comună. El a vorbit despre o eventuală declarație comună la summit-ul privind îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și Rusia și securitatea internațională și a spus că Kremlinul a fost mulțumit de vizita lui Bolton. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se poate întâlni, de asemenea, cu omologul său american Mike Pompeo, a adăugat el.

Summit-ul va avea loc după ce Trump va participa la un summit NATO și va vizita Marea Britanie luna viitoare. Un înalt oficial american a declarat marți că capitala Finlandei, Helsinki, a fost considerată o locație.

Trump l-a felicitat pe Putin telefonic în martie, după victoria electorală și a spus că cei doi s-ar putea întâlni în curând. De atunci, legăturile deja slabe dintre Washington și Moscova s-au deteriorat în continuare din cauza conflictului din Siria și a otrăvirii unui fost spion rus în Marea Britanie, care a declanșat expulzări diplomatice mari în ambele țări. Washington-ul și Moscova sunt, de asemenea, în contradicție cu Ucraina și acuzațiile de interferență rusească în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, ceea ce Rusia neagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri