Caută
Close this search box.

Președintele Comisiei de la Veneția: Cei de la putere schimbă legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției

Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, a oferit un interviu Radio Europa Liberă în carea vorbit şi despre graba schimbării legilor justiției din România.

El a declarat, referindu-se la ţări di estul Europei, inclusiv la Romînia: „Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției” și a subliniat faptul că țări precum România nu au o mentalitate democratică solidă, tocmai pentru că fac parte din fostul bloc comunist.

Interviul nu s-a limitat doar la situația României, Buquicchio vorbind și despre Republica Moldova, Ungaria sau Bulgaria.

Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu țări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiției. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult”, a spus Gianni Buquicchio.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar trebui să trimită o altă solicitare pentru Codurile Penale, Buquicchio a spus că: „Este neobișnuit ca un președinte să solicite opinia Comisiei de la Veneția. De obicei guvernul, Parlamentul, APCE sau secretarul general al Consiliului Europei sunt instituțiile care solicită acest lucru”.

Președintele Comisiei de la Veneția este de părere că „interesele politice” și „mentalitatea” sunt la baza avalanșei de atacuri la adresa justiției în statele din Estul Europei:

Sunt interese politice. Cred că este și o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, şi câștigătorii vor să ia totul. (…) Deci în aceste țări nu există încă o mentalitate democratică, aceasta idee a alternanței la putere: azi sunt eu, mâine ești tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor și societății. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”, a spus Gianni Buquicchio, citat de Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri