Caută
Close this search box.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Nu jucăm aurul la păcănele. Dacă ţineam dobânzile mai sus pe piaţa monetară, intrau capitaluri speculative

Banca Naţională a României (BNR) nu a vrut să valorifice aurul din rezerva naţională prin operaţiuni riscante, să-l ”joace la păcănele”, aşa cum a sugerat ”un personaj”, pentru că aceasta ar fi implicat o formă de înstrăinare a acestuia, iar menţinerea unor dobânzi mai ridicate pe piaţa monetară ar fi dus la intrarea de capitaluri speculative, ar fi dus la deteriorarea şi mai accentuată a contului curent, a anunţat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de News.ro, la prezentarea raportului anual al instituţiei.

La 31 mai 2018, rezerva de aur administrată de BNR s-a menţinut la 103,7 tone, iar valoarea totală a rezervelor internaţionale (valute plus aur), la 31 mai 2018, era de 36,842 miliarde euro.

Potrivit unor discuţii purtate în ultimele luni în media, BNR ar trebui să valorifice mai eficient rezerva de aur. Isărescu a consideră că asemenea operaţiuni ar fi fost prea riscante şi ar fi reprezentat o formă de înstrăinare a rezervei naţionale de aur.

”Plasarea aurului în operaţiuni de arbitraj sau de tip speculativ ar implica un risc de contrapartidă, iar acesta a crescut odată cu criza globală. O eventuală valorificare, prin operaţiuni, cum s-a sugerat în unele discuţii în presă şi în televiziuni, ar implica o formă de înstrăinare, chiar dacă ar rămâne depozitat la Banca Angliei. Noi, conducerea Băncii Naţionale, nu am considerat că, într-o asemenea perioadă, este bine să avem asemenea operaţiuni (…). Nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că, în perioadele de turbulenţe economică sau geopolitică, creditorii externi tind să considere că doar aurul din străinătate poate constitui o garanţie reală pentru un eventual împrumut, având certitudinea respectării standardelor internaţionale de calitate şi puritate.

Totodată, guvernatorul a precizat că aurul păstrat de BNR la Banca Angliei este în permanenţă aflat la dispoziţia băncii centrale.

În legătură cu nivelul dobânzii de politică monetară, Isărescu consoderă că acesta a fost unul optim, iar un nivel mai ridicat ar fi încurajat intrarea de capitalui speculative, scrie News.ro.

Un răspuns

  1. INTREBARE – OERE DECE D-L GUVERNATOR BNR M ISATESCU NU DORESTE CONVERGENTA LEU/EURO FIINDCA ROMANIA INDEPLINESTE TOATE CONDITIILE AM sa va spun dece?d-guv BNR m ISARESCU nu doreste acest lucru ca prin ani 1981 spunea == crizele sunt aruncate pe spatele tarilor in curs de dezvoltare == un beneficiu de 7% devenea o pierdere de 3%pentru tarlie in curs de dezvoltare == fluctuatiile valutelor crete ramn castigurile marelui capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri