Caută
Close this search box.

Tăriceanu vrea să convingă Bruxelles-ul că în România tronează «statul paralel» și îl atacă pe Iohannis în discuția cu Timmermans

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și lider ALDE, aflat la putere alături de Liviu Dragnea, liderul PSD, încearcă să-l convingă pe Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, că, de fapt, în România tronează „statul paralel„.

Tăriceanu s-a întâlnit la Bruxelles cu Timmermans. Liderul ALDE i-a vorbit interlocutorului său despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), despre protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii şi instituţii din Justiţie, considerate de el riscuri pentru democraţia din România, ca și despre faptul că președintele Iohannis nu ar respecta deciziilor Curţii Constituţionale. După discuția dintre cei doi, Tăriceanu a dat un comunicat, însă, deocamdată, Timmermans nu a spus nimic oficial.

 

Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a participat la „Reuniunea informală a liderilor de partide reprezentate în Grupul ALDE din Parlamentul European”, iar ieri s-a întâlnit cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

”Cei doi oficiali au discutat despre Mecanismul de Verificare şi Cooperare, despre riscurile pentru democraţie şi încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii şi instituţii din Justiţie, respectiv despre necesitatea respectării deciziilor Curţii Constituţionale”, se arată în comunicat.

Tăriceanu a încercat să-l convingă pe Timmermans despre ceea ce crede el că ar fi efectele negative generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii şi instituţiile din Justiţie: atât din perspectiva deturnării luptei anti-corupţie, cât şi din perspectiva ”derapajelor în protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a dreptului fundamental la un proces echitabil”.

”Domnul Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat încrederea că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Senatului a susţinut că MVC ar trebui ridicat.

„România s-a înscris într-un maraton şi de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile şi a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări şi acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul şi ni se cere să mai alergăm o distanţă suplimentară. Pe de o parte, cred că mecanismul riscă să devină ineficient, iar pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaştem că MCV-ul şi-a îndeplinit scopul şi să fie ridicat”, a declarat Tăriceanu, conform comunicatului de presă.

Tăriceanu a aratat că ”modificările legislative în domeniul justiţiei, inclusiv modificarea Codurilor Penale, vor fi puse în acord deciziile Curţii Constituţionale a României, cu directivele europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, precum şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, se mai arată în comunicat.

Totodată, el susține că este îngrijorat de faptul preşedintele Klaus Iohannis ar refuza refuzul său de a pune în practică decizia recentă a Curţii Constituţionale (revocarea șefei DNA -n.n.), ceea ce reprezintă, în opinia sa: ”un semnal negativ pentru susţinerea statului de drept şi ordinii constituţionale”.

Comunicatul lui Tăriceanu după discuția cu Timmermans

Întrevederea dlui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, cu dl Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept si Carta drepturilor fundamentale – joi, 28 iunie 2018

Joi, 28 iunie 2018, preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere la sediul Comisiei Europene cu dl Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene. Întrevederea a fost prilejuită de prezența dlui Călin Popescu-Tăriceanu la Bruxelles, cu ocazia participării sale la „Reuniunea informală a liderilor de partide reprezentate în Grupul ALDE din Parlamentul European”, se arată în comunicatul Seantului.

Cei doi oficiali au discutat despre Mecanismul de Verificare și Cooperare, despre riscurile pentru democrație și încălcările drepturilor și libertăților cetățenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informații și instituții din Justiție, respectiv despre necesitatea respectării deciziilor Curții Constituționale.

Președintele Senatului a prezentat pe larg efectele negative generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informații și instituțiile din Justiție: atât din perspectiva deturnării luptei anti-corupție, cât și din perspectiva derapajelor în protecția drepturilor și libertăților cetățenilor și a dreptului fundamental la un proces echitabil. Dl Călin Popescu-Tăriceanu și-a exprimat încrederea că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor.

Parafrazând metafora alergătorului de maraton care mai are doar 100 m până la linia de final, menționată de prim-vicepreședintele Comisiei Europene cu ocazia vizitei sale la București de la 1 martie a.c., dl Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat: ”România s-a înscris într-un maraton și de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile și a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări și acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul și ni se cere să mai alergăm o distanță suplimentară. Pe de o parte, cred că mecanismul riscă să devină ineficient, iar pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaștem că MCV-ul și-a îndeplinit scopul și să fie ridicat.”

Înaltul demnitar român a arătat faptul că Parlamentul, ca for legislativ și reprezentativ suprem, este instituția care are legitimitatea și responsabilitatea de a acționa pentru a se asigura că astfel de practici nedemocratice nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independența Justiției și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. În acest context, a subliniat faptul că modificările legislative în domeniul justiției, inclusiv modificarea Codurilor Penale, vor fi puse în acord cu deciziile Curții Constituționale a României, cu directivele europene referitoare la prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil, precum și cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Președintele Senatului și-a exprimat totodată îngrijorarea față de amânarea de către Președintele Klaus Iohannis, și în fapt refuzul său, de a pune în practică decizia recentă a Curții Constituționale, ceea ce reprezintă un semnal negativ pentru susținerea statului de drept și ordinii constituționale, arată comunicatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri