Caută
Close this search box.

Ambasadorul SUA în Estonia demisionează urmare a „comentariilor lui Trump”

Ambasadorul SUA în Estonia demisionează, se pare că a fost frustrat de comentariile făcute de președintele Donald Trump despre aliații europeni ai Americii, informează BBC.

James D. Melville a declarat că comentariile lui Trump despre NATO și UE au adus la decizia sa de a se retrage, citat de revista „Foreign Policy”.

Trump îi acuză pe europeni că se așteaptă pe nedrept ca America să suporte costurile alianței NATO. De asemenea, a impus tarife comerciale pentru anumite industrii ale UE. Alți diplomați americani și-au părăsit posturile în ultimele luni: în ianuarie, ambasadorul american în Panama, John Feeley, a demisionat, declarând că nu mai poate servi sub președintele Trump. Cu o lună mai devreme, Elizabeth Shackelford a demisionat din funcția de la Nairobi, unde a lucrat pentru misiunea americană în Somalia, declarând că renunță pentru că SUA abandonează drepturile omului ca o prioritate, rapoartele privind politica externă.

În articolul privat din „Foreign Policy”, Melville a spus prietenilor: „Pentru ca președintele să spună că UE a fost «înființată pentru a profita de Statele Unite, pentru a ataca banca noastră» sau că «NATO este la fel de rea ca Nafta [Acordul de Comerț Liber Nord-American]» nu este numai în fapt fals, ci îmi dovedește că este timpul să plec”.

James D. Melville este diplomat de carieră și și-a preluat funcția de ambasador în Estonia în 2015, după ce a fost numit de președintele Barack Obama. El a avut anterior posturi diplomatice de rang înalt în mai multe țări europene și vorbește rusă, germană și franceză, potrivit biografiei sale pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat a confirmat intenția lui Melville de a demisiona pe 29 iulie.

Președintele Trump și-a reiterat critica față de membrii NATO, vineri, în timpul unui zbor de la Washington la clubul său privat de golf din New Jersey. El a declarat reporterilor la bordul Air Force One că țări precum Germania, Spania și Franța trebuiau să-și sporească contribuția financiară la bloc. „Nu este corect ce au făcut Statele Unite„, a spus el. „Statele Unite plătesc mult mai disproporționat decât oricine altcineva”.

Remarcile sale au loc cu mai puțin de două săptămâni înainte de summit-ul NATO de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri