Caută
Close this search box.

Criza migranților: Ministrul italian de interne a închis porturile pentru ambarcațiunile ONG-urilor

Migranții salvați cu bărci conduse de organizații neguvernamentale nu vor fi permise în Italia, spune ministrul de Interne de dreapta, Matteo Salvini, informează BBC.

Salvini a acuzat de multe ori ONG-urile că încurajează traficul de imigranți. El a declarat pentru „Corriere della Sera” că aceste ONG-uri nu mai erau „legitime”. El a salutat, de asemenea, acordul la care au ajuns liderii Uniunii Europene la Bruxelles.

Mii de migranți, în special din țările africane, au ajuns în Italia. Numărul este cu 95% mai mic decât vârful crizei în 2015, spune UE, dar a început să crească din nou.

Ce au convenit liderii UE joi?

Mai multe state din Europa Centrală au fost eliberate din schema UE pentru a reloca 160.000 de refugiați din lagărele supraaglomerate din Grecia și Italia. Salvini a postat o imagine pe Facebook, afișând una dintre ambarcațiunile de salvare, cu hashtag #closetheports. Mesajul său spune: „Opriți mafia traficului de ființe umane: cu cât mai puțin se va îndepărta, cu atât mai puțini vor pieri”. Italia s-a plâns de lipsa de solidaritate și noul său guvern a declanșat o criză atunci când nu a permis debarcarea unei barci pline de migranți. Spania, ulterior, a fost de acord să preia vasul Aquarius.

Acordul de la Bruxelles prevede crearea de centre sigure pentru a primi migranții în Europa în mod voluntar da nu s-a specificat unde. Președintele frencez, Emmanuel Macron, de exemplu, a spus la câteva ore după acord că aceste centre vor fi în țări precum Italia sau Grecia, dar nu Franța. Italia insistă că acestea pot fi înființate oriunde în UE.

Ce a negociat Merkel?

Procedura de migrare, cunoscută sub numele de Regulamentul Dublin, specifică că migranții ar trebui să se înregistreze în prima țară a UE în care sosesc. Țările din prima linie doresc acest lucru schimbat. Viitorul coaliției cancelarului Angela Merkel rămâne nesigur în legătură cu această chestiune. Aliatul principal al Angelei Merkel, ministrul de interne, Horst Seehofer, a amenințat că va întoarce migranții care s-au înregistrat deja în altă parte. Astfel, cancelarul german a semnat acorduri bilaterale cu 14 țări în vederea returnării migranților înregistrați acolo, dacă cererile lor de azil în Germania au fost respinse. Acestea includ Spania și Grecia, însă nu Italia sau Austria – ambele conduse de guverne populiste.

Ce spun agențiile?

ONG-urile au condamnat cu fermitate acordul de la Bruxelles, spunând că trădează oamenii vulnerabili și cei care încearcă să îi împiedice să moară în Marea Mediterană. Acordul a vizat, de asemenea, „demonizarea operațiunilor neguvernamentale de căutare și salvare”, a afirmat șeful de urgență al MSF, Karline Kleijer.

Vineri, s-au spus că aproximativ 100 de persoane s-au înecat în apropiere coasta libiană, iar 16 au fost salvați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri