Caută
Close this search box.

Întâlnirea în care Tăriceanu i-a spus lui Timmermans că în România tronează «statul paralel», un eșec, nu un succes, așa cum a prezentat-o șeful Senatului

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Sentului și liderul ALDE, a prezentat întâlnirea cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, drept un succes, însă lucrurile nu stau nici pe departe așa.

După cum arătam ieri, Călin Popescu Tăriceanu, aflat la putere alături de Liviu Dragnea, liderul PSD, a încearct să-l convingă pe Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, că, de fapt, în România tronează „statul paralel”.

Tăriceanu s-a întâlnit joi la Bruxelles cu Timmermans. Liderul ALDE i-a vorbit interlocutorului său despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), despre protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii şi instituţii din Justiţie, considerate de el riscuri pentru democraţia din România, ca și despre faptul că președintele Iohannis nu ar respecta deciziilor Curţii Constituţionale. După discuția dintre cei doi, Tăriceanu a dat un comunicat, însă, deocamdată, Timmermans nu a spus nimic oficial.

După întălnirea cu Timmermans, Tăriceanu a dat un comunicat în care o prezenta drept un triumf.

VEZI COMUNICATUL

În timpul discuțiilor, Tăriceanu a încercat să-l convingă pe Timmermans despre ceea ce crede el că ar fi efectele negative generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii şi instituţiile din Justiţie: atât din perspectiva deturnării luptei anti-corupţie, cât şi din perspectiva ”derapajelor în protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a dreptului fundamental la un proces echitabil”.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat încrederea că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Senatului a susţinut în fața lui  Timmermans și faptul că MVC ar trebuie ridicat.

”Problemele închise anterior sunt redeschise”

Timmermans nu a declarat nimic, imediat după întâlnirea cu Tăriceanu de joi, însă a vorbit ulterior, iar ceea ce a spus este un semnal de alaramă

Într-un răspuns pentru Libertatea, Frans Timmermans spune că, în niciun caz, România nu este deloc aproape de a scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare. Mai mult, obiectivele României în combaterea corupției, deși atinse la un moment dat, au fost anulate în această perioadă – ”Progresul nu este suficient”.

Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a bazat pe 4 recomandări la început, care nu s-au schimbat de atunci și nici nu s-au îndeplinit. În ianuarie 2018, Comisia Europeană a dat 12 recomandări practice tocmai pentru a ajuta România să-și îndeplinească obiectivele pentru a închide MCV. Din păcate, progresele înregistrate în urma acestor recomandări nu au fost suficiente până în prezent, iar problemele închise anterior sunt redeschise”, a transmis Frans Timmermans, la solicitarea Libertatea.

Atât partenerii europeni, cât și ceilalți internaționali, și-au exprimat îngrijorarea privind tentativele de modificare a legilor justiției în România. ”Comisia Europenă recomandă României să se abțină de la acțiunile care ar putea însemna regresul reușitelor anterioare”, a avertizat Timmermans, supă cum arată sursa citată, iar Comisia Europeană va analiza dacă modificările la Codul penal și la legile justiției sunt compatibile cu reglementările Uniunii Europene în domeniul juridic.

Există și un comunicat al unui purtător de cuvânt al UE, de asemena în contradicție cu cel dat de Tăriceanu, după întâlnirea cu Timmermans.

Ce spune CE

„Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie şi preocupare evoluţiile curente din România. Noi, la fel ca alţi parteneri internaţionali şi state membre, au subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent şi profesionist au o importanţă foarte mare. Aceasta este şi esenţa evaluărilor în cadrul MCV. Este crucial pentru România să intensifice eforturile şi să evite regresele asupra aspectelor care au înregistrat realizări. În acest context, urmărim cu atenţie reformele în domeniul judiciar şi asupra codurilor penale în România. Vom examina compatibilitatea legislaţiei cu reglementările relevante ale UE în domeniile justiţiei penale, cooperării în cadrul poliţiei şi îndeplinirii standardelor internaţionale„, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), conform Mediafax.

https://magnanews.ro/2018/06/29/tariceanu-vrea-convinga-bruxelles-ul-romania-troneaza-statul-paralel-ataca-iohannis-discutia-timmermans/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri