Caută
Close this search box.

Amenințarea colapsului coaliției germane după eșecul discuțiilor privind criza migranților

Amenințarea prăbușirii coaliției de guvernământ din Germania a rămas încă în vigoare, după ce discuțiile de criză în primele ore ale zilei de miercuri nu au reușit să rezolve un șir de probleme privind migrația între cancelarul Angela Merkel și aliații bavarezi, informează Reuters.

Disputa este în legătură cu planurile întocmite de ministrul de interne al lui Merkel, Horst Seehofer, șeful conservatoarei Uniunii Sociale Creștine (CSU) din Bavaria, de a trimite migranții care s-au înregistrat în alte state ale UE la granița cu Germania. Aceasta este o anatemă pentru Merkel, de obicei flexibilă, deoarece ar submina politica migranților cu ușile deschise și ar fi un obstacol major în calea sistemului Schengen de frontieră liberă.

CSU i-a dat lui Merkel, până la sfârșitul summit-ului UE de săptămâna aceasta, consens asupra politicilor migranților cu partenerii din UE care vor reduce povara asupra Germaniei – o ordine înaltă, având în vedere cât de profund divizată este Europa în ceea ce privește modul de abordare a afluxului de migranți. „Începând cu săptămâna următoare, dorim ca migranții să fie respinși la frontieră dacă s-au înregistrat deja într-o altă țară europeană și ar trebui, prin urmare, să treacă prin procedura de azil acolo”, a declarat Alexander Dobrindt, deputat în CSU.

CSU se întâlnește duminică pentru a decide dacă o va sfida pe Merkel și va introduce noile controale. Partidul dorește ca Merkel să obțină o înțelegere europeană sau cel puțin o înțelegere bilaterală cu țări precum Grecia și Italia, spunând că nimic nu ar fi de câștigat prin întârzierea acțiunii. „Nu înțeleg să vorbesc despre posibilele soluții viitoare pentru Europa, în timp ce nu sunt pregătiți să facă ceea ce poate face Germania acum”, a declarat Dobrindt pentru televiziunea germană. Dacă Seehofer continuă cu planurile sale, mulți membri ai CDU-ului lui Merkel spun că va fi forțată să-l demită.

Volker Kauder, un parlamentar senior în creștin-democrații lui Merkel (CDU), a declarat pentru televiziunea germană că argumentul nu a fost soluționat la discuțiile de marți, care au mers ulterior la miezul nopții. „Este foarte grav – am văzut că în discuții nu este vorba despre ceva mic, ci despre ceva central și important. Trebuie să vorbim unul cu celălalt”, a spus Kauder.

O desființare a alianței de 70 de ani dintre CDU și CSU ar conduce la un colaps a unei coaliții care a durat 6 luni pentru a negocia și pentru a-i asigura Angelei Merkel o majoritate parlamentară. Principalele opțiuni ar arăta apoi ca un guvern minoritar condus de Merkel sau o nouă alegere. Merkel, care a fost cancelar de aproape 13 ani, poate, de asemenea, să-și piardă sprijinul în propriul CDU.

Andrea Nahles, șeful Partidului Social Democrat (SPD), care împărtășește puterea cu blocul conservator al lui Merkel, a declarat că este nemulțumită de impasul în desfășurare. Întrebată dacă se pregătește pentru noi alegeri, ea a spus: „Nu știu. Ca să fiu sinceră, așteptăm să vedem”.

Politica migranților cu ușile deschise promovată de Merkel, care a dus la sosirea a peste 1,6 milioane de imigranți în Germania de la începutul anului 2015, este acuzată de apariția unei alternative de extremă dreaptă pentru Germania, aflată acum în opoziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri