Caută
Close this search box.

Bilanțul erupției vulcanice din Guatemala: 109 de morți, căutările au fost suspendate

Căutările persoanelor dispărute în urma erupției vulcanului Fuego din Guatemala au fost suspendate joi din motive de securitate, iar cifra victimelor s-a ridicat la 109 de morți, relatează AFP.

Confruntându-se cu critici dure privind numărul persoanelor decedate, Procuratura a anunțat deschiderea unei anchete pentru a determina dacă a existat neglijență a forțelor de securitate în ceea ce privește ordonarea evacuării persoanelor la timp. „Condițiile meteorologice și reziduurile din zonele afectate nu reușesc să păstreze integritatea fizică a salvatorilor“, a declarat presei David de Leon, purtătorul de cuvânt a Coordonării Naționale pentru lupta împotriva dezastrelor naturale (Conred). „Ne reamintim permanent că pot apărea explozii în zonă și că ploaia poate provoca alunecări de teren și cenușă”, a spus el.

Timp de trei zile, lucrătorii de salvare, ofițeri de poliție și soldați au percheziționat grămezi de moloz, cenușă și roci în căutarea supraviețuitorilor sau a victimelor. Miercuri însă, cercetările au fost deja suspendate din cauza averselor și a unor alunecări masive, în unele cazuri și a unor bucăți de rocă de 5 metri, potrivit Institutului de Vulcanologie din Guatemala (INSIVUMEH).

Institutul Național de Științe Legale (Inacif) a declarat joi, într-un raport, că lucrătorii de la morgă au primit corpurile a 109 victime. Aproape 200 de persoane încă lipsesc. Doar 28 de corpuri au fost identificate până acum. Potrivit Conred, 58 de persoane au fost rănite și 12,277 au fost evacuate, dintre care 3,665 au fost luate în 21 de adăposturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri