Caută
Close this search box.

Brexit: Legea privind retragerea din UE a fost promulgată

Legea care prevede organizarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană a fost promulgată marți, după mai multe luni de dezbateri intense în Parlamentul britanic, eveniment îmbucurător pentru eurosceptici pentru care Brexit, prevăzut în nouă luni, este acum „irevocabil“ lansat, relatează AFP.

Adoptat săptămâna trecută de Parlamentul britanic, textul, prezentat în iulie 2017 de către guvernul conservator al Theresei May a fost semnat de Regina Elisabeta a II-a, a declarat marți dimineață președintele Camerei Comunelor, John Bercow, declanșând mulțumiri de la parlamentarii conservatori. „Avizul regal” este în Marea Britanie etapa finală a procesului legislativ.

Parte esențială a punerii în aplicare a Brexit, legea ar trebui să permită Regatului Unit să continue să funcționeze în mod normal, atunci când va tăia cordonul cu blocul european. Mai exact, se va încheia supremația dreptului european în dreptul intern și va trebui să se integreze în legile dreptului comunitar britanic pe care Londra vrea să le păstreze. De asemenea, se confirmă la 29 martie 2019, 11:00 (local și GMT sau la miezul nopții, la Bruxelles), data de ieșire oficială din Uniunea Europeană.

Textul a avut o istorie ciudată în Parlament de la începutul revizuirii sale din septembrie, iar guvernul a suferit o serie de greșeli, ilustrând diviziuni persistente asupra direcțiilor pentru Brexit. Lăsând pentru ultimul moment, săptămâna trecută, o concesiune privind rolul Parlamentului în procesul de Brexit, Theresa May a reușit să intre în rândurile eurofililor conservatori deputați care susțin că ultimul cuvânt cu privire la acordul cu Bruxelles – dacă există – să revină Parlamentului.

Adepții Brexit au sărbătorit promulgarea legii ca o garanție că Marea Britanie va părăsi UE bine, în ciuda incertitudinii privind negocierile cu Bruxelles-ul. Șansele unei eventuale întoarceri a deciziei britanice de a părăsi UE sunt „acum zero”, a declarat Liam Fox, ministrul Eurosceptic al comerțului internațional, care a declarat că adoptarea legii pune în aplicare „irevocabilitatea Brexit”

Pentru influentul parlamentar conservator Jacob Rees-Mogg, un Brexit susținător fără compromisuri, la sfârșitul acestui proces legislativ furtunos înseamnă că Theresa May va continua negocierile cu Bruxelles într-o poziție „mult mai puternică“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri