Caută
Close this search box.

Brexit: Theresa May câștigă în fața parlamentarilor rebeli pro-UE

Primul ministru Theresa May a câștigat miercuri un vot crucial Brexit în Parlament, menținând planurile guvernului divizat de a încheia mai mult de 40 de ani de parteneriat britanic cu Uniunea Europeană pe drumul cel bun, relatează Reuters.

După ce legiuitorul conservator pro-UE, Dominic Grieve, a declarat că va sprijini propunerea guvernului de a obține un „vot semnificativ” în Parlament Brexit, o potențială rebeliune care ar fi putut submina autoritatea lui May a fost evitată. May a adoptat o strategie de risc înalt prin împiedicarea rebelilor în Partidul Conservator și a plătit. Camera superioară a Parlamentului a aprobat ulterior proiectul de lege, pregătindu-i calea pentru ca acesta să devină lege după ce a obținut ”Consimțământ Regal” formal de la Regină.

Potrivit unei declarații, trecerea la proiectul de lege a fost un pas esențial în livrarea Brexit și că mai multe detalii despre viitoarele legături propuse cu UE vor fi publicate în următoarele săptămâni. Dar bătălia privind proiectul de lege privind retragerea din UE, modelul ei Brexit, poate fi o premisă a lucrurilor care vor veni. May trebuie să primească alte legi prin intermediul Parlamentului pentru a pregăti Marea Britanie pentru viața în afara UE, o schimbare importantă a relațiilor sale comerciale și politice după decenii în bloc.

Unii dintre oponenții săi Brexit ar fi putut pur și simplu să decidă să-și păstreze armele pentru lupte mai târzii pe probleme cum ar fi legăturile viitoare de tranzacționare și aranjamentele vamale cu blocul înainte de plecarea planificată a Marii Britanii anul viitor. Șase conservatori au votat încă împotriva guvernului. Dar, pentru moment, Theresa May va fi ușurată să depășească o altă criză potențială în legătură cu propunerea sa de roluri parlamentare, dacă nu va negocia un acord de ieșire cu UE sau dacă parlamentarii vor respinge orice afacere la care se întoarce de la Bruxelles. „Aici a existat un principiu fundamental, și anume că guvernul trebuie să poată fi liber să negocieze și că trebuie să putem ține în negocierile noastre perspectiva unei înțelegeri, altfel totul ar avantaja partea UE”, a declarat ministrul comerțului Liam Fox pentru BBC. Alți conservatori au fost de acord. „Ne întărește mâna”, a spus unul, în timp ce parlamentarii opoziției au descris votul drept dezamăgitor.

Lira sterlină a crescut într-o sesiune ridicată împotriva euro și a urcat față de dolar după ce a câștigat o victorie rară, care va acorda premierului slăbit o poziție mai fermă când va călători la Bruxelles săptămâna viitoare pentru un summit UE.

Discuțiile cu blocul s-au blocat, în timp ce echipa de miniștri de vârf a lui May contravine planurilor pentru viitoarele relații comerciale cu UE, pe care întreprinderile le plâng, deoarece   nu pot planifica deciziile de investiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri