Caută
Close this search box.

Claudiu Manda declanșează «războiul mandatelor de ascultare» pentru că SRI l-a contrazis flagrant. VIDEO

Claudiu Manda (senator PSD), preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI, declanșează un răboi  total contra respectivul serviu de informații, după ce a fost contrazis flagrant.

În timp ce senatorul PSD susține că, în perioada 2004-2016, șase milioane de români au fost ascultați prin mandate de interceptare ale SRI,  serviciu arată că este vorba  de 20.000 de persoane.

Manda (foto deschidere) afirmă că membrii comisiei îşi menţin opinia potrivit căreia se poate vorbi despre 6 milioane de oameni interceptaţi în baza unor mandate de diverse tipuri, deși nu există nici pe departe unanimitate.

Tototată, el se arată exrem de deranjat  de faptul că datele prezentate de purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, îl contrazic.

Pe de altă parte, Lucian Stanciu Viziteu USR, membru al comisie SRI solicit mass-media să investigheze de ce Claudiu Manda refuză să conducă comisia de control SRI conform legii.

Chiar nici Oana Florea, deputat PSD, membru al comisiei SRI, nu pare a fi în totalitate de acord cu Claudiu Manda.

„Pe mine deja începe să mă derajneze chestiunea asta, dacă domnul Marincea spune că eu mint. Am mai văzut în presă că domnul Marincea spune că eu mint, ceea ce e un lucru pe care-l consider destul de grav. Domnul Marincea spune partea domniei sale de adevăr, pe care nu o negăm. Noi am spus astăzi în raport mai multe lucruri: că au fost în total, aşa cum avem şi la comisie atsăzi, 311.000 de autorizaţii de interceptare, însemnând mandate de securitate naţională, mandate de supraveghere tehnică şi autorizaţii pe care le dau procurorii sau ordonanţe. În perioada la care face referire domnul Marincea, SRI-ul era, printr-o decize a CSAT, desemnat autoritate naţională de interceptare. Nu prin lege, printr-o decizie a CSAT.

(…) Ce a făcut SRI atunci? Şi eu nu vreau să stabilesc o culpă a SRI. A pus în aplicare cele 311.000 de acte de interceptare. Acestea sunt o parte dintre ele pentru că încă nu ştim dacă au fost şi alte instituţii ale statului, în speţă DNA, care să-şi fi pus cu aparatura proprie în aplicare hotărâri de instanţă. Aceasta este cifra: 311.000. Noi am văzut la Comisie, din documente, mandate desecretizate şi prezentate la comisie şi am considerat în opinia noastră, că vorbim de o medie de 20 de persoane per mandat, ceea ce însemană că putem să vorbim de un minim de 6 milioane de oameni. Sigur că unii au fost pe mai multe mandate, unii au fost pe 48 de ore dacă vobim de ordonanţe de la procurori, unii au fost pe 3 luni, sau pe o lună. Neavând cifre oficiale, am spus că aceasta este opinia noastră” a afirmat Claudiu Manda, la România TV, conform News.ro.

SRI îl contrazice pe Manda

Comunicatul SRI

SRI precizează: 20.907 persoane în perioada 2004 – 2016
31 mai 2018

Având în vedere discuțiile din spațiul public referitoare la numărul de mandate de securitate națională solicitate de Serviciul Român de Informații în perioada 2004 – 2016, Biroul de presă comunică următoarele:

În perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) și 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de Serviciul Român de Informații a fost de 28.784, din care 9.292 inițiale, se arată în comunicatul SRI.

Numărul de persoane a căror drepturi și libertăți au fost restrânse, în condițiile legii, în baza autorizației eliberate de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost de 20.907.

Pentru un număr de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condițiile legii.

De asemenea, SRI a solicitat pentru 16.175 de persoane, dintre cele 20.907 vizate de mandatele inițiale, completări ale măsurilor tehnice dispuse inițial de instanța de judecată.

Precizăm că aceste date au fost puse la dispoziția Comisiei de Control a SRI, la solicitarea acesteia din noiembrie anul trecut.

Oana Florea, deputat PSD, membru al comisiei SRI, s-a referit și ea la declarația lui Claudiu Manda, legată de sutele de mii de mandate, conform psnews.ro. În acest context, Oana Florea a dat de înțeles că Manda pusese în aceeași oală mandatele pe siguranță națională cu altfel de mandate, care nu țineau de SRI.

Florea a dat asigurări că situația exactă a cifrelor va fi disponibilă probabil lunea viitoare, odată cu publicarea raportului.

„Și SRI-ul are dreptate, și domnul Manda are dreptate. Cred că s-a înțeles greșit, tocmai din cauză că n-am terminat de pus cap la cap ce am votat astăzi, ca să dăm și în scris. Și probabil că vorbind liber, fiecare înțelege cum vrea”, a spus Florea.

USR îl acuză pe Manda

Lucian Stanciu Viziteu: Mașinăria PSD-ALDE din comisia SRI cere opoziției să voteze raportul de activitate fără a-l putea analiza

Președintele Comisiei de control a Serviciului Român de Informații a venit astăzi cu un document în comisia de Control pe care ni l-a prezentat ca fiind raportul Comisiei și ne-a cerut tuturor să-l votăm, cu toate că reprezentanții opoziției nu știau ce se află în document, arată deputul USR Lucian Stanciu-Viziteu, într-un comunicat.

Această modalitate de lucru contravine modului de funcționare a comisiilor parlamentare. Chiar și în plen, rapoartele se trimit cu cel puțin 3 zile înainte, tuturor parlamentarilor, pentru ca aceștia să poată vota în deplină cunoștință, susține Viziteu.

Ca urmare, am refuzat să votez acest raport, deoarece nu știam ce conține și cele câteva minute pe care le-am avut la dispoziție nu ar fi fost suficiente pentru o analiză detaliată a unui document de peste 10 pagini care invocă diverse documente la care nu aveam acces. Consider că raportul de activitate al Comisiei de control a SRI este un document mult prea important pentru a fi votat fără o analiză prealabilă și fără ca la el să lucreze toți membrii comisiei. În acest caz, singurii care au lucrat la acest document au fost cei din gașca domnului Manda. Am solicitat să amânăm cu o săptămână pentru a putea analiza documentul în detaliu și a propune îmbunătățiri dar cei din PSD, ALDE si UDMR au votat împotrivă acestei propuneri, arată Viziteu.

Solicit mass-media să investigheze de ce domnul Manda refuză să conducă comisia de control SRI conform legii. Deocamdată nu putem decât să ne întrebăm ce anume din activitatea comisiei, sau poate chiar din activitatea SRI, dorește să ascundă domnul Manda?, se întreabă retoric liderul USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri