Caută
Close this search box.

CM 2018. ”Cetățeanul Kane” aruncă manușa pentru titlu. Japonia-Senegal, ce previzibil egal !

În primul rând să lâmurim ce este cu acest ”Mondial 2018” din țara lui Lev Tolstoi. Se folosește mult și incorect sintagma ”meciurile de la Campionatul Mondial din Rusia”. Nu, nu este vorba de Campionatul Mondial din Rusia, ci de  TURNEUL FINAL al Campionatului Mondial 2018. Pentru că, efectiv, Campionatul Mondial a început cu mult mai devreme, cam cu doi ani în urmă, odată cu meciurile grupelor de calificare, la care a participat, desigur, și România. Prin urmare, chiar dacă nu s-a calificat pentru Rusia, selecționata României a jucat deja la acest Campionat Mondial, fiind însă eliminată dintr-o grupă preliminară cu Polonia și Danemarca. Ceea ce vedem noi acum la televizoare este, cum subliniam mai sus, TURNEUL FINAL  al Campionatului Mondial 2018, reunind cele 32 de echipe de pe toate continentele, echipe care au obținut calificarea în urma meciurilor din grupele preliminare.

Doar două selecționate s-au calificate direct, fără joc: Germania (campioana mondială en-titre) și Rusia (țara gazdă).

De luni, 25 iunie, turneul final din Rusia a intrat în cea de-a doua etapă a sa. Este vorba, concret, de etapa a treia a grupelor de patru, o etapă care decide configurația finală a clasamentului grupelor, echipele calificate în optimi de finală și ordinea în clasament, acest din urmă element fiind decisiv în stabilirea meciurilor din optimi.

Până la optimi să mai subliniem câteva lucruri. Nu vom face cronică de meci, pentru că întreaga planetă știe cine și cum a marcat, în timp real, urmărind meciurile la tv. Ceea ce contează sunt tendințele în evoluțiile echipelor și ceea ce pot ele să facă mai departe.

Au ieșit ”la lumină” trei selcționate care nu au atrs atenția în primele zile, pe fondul admirației cvasiunanime pentru Ronaldo, Portugalia sa, dar și pentru Spania, Rusia sau chiar Franța. Ei bine, acum se anunță ca echipe ce vor însemna mult în actualul turneu final, ați ghicit probabil, Anglia golgeterului Harry Kane (foto), precum și Belgia sau Croația. Anglia a reușit a doua victorie, asigurându-și calificarea și prezentând un 8-2 la golaveraj ce spune mult, echipa fiind întinerită masiv și pusă chiar pe fapte mari de data aceasta, la 52 de ani după ultima mare performanță a Angliei la un turneu final. Iar tânărul Harry (doar 24 de ani împliniți) ne amintește perfect de celbrul său tiz, ”Cetățeanul Kane” (”Citizen Kane”) al și mai celebrului Orson Welles…

Belgia pare, la rândul ei, decisă să spargă gheața zonelor înalte, adică să ajungă foarte sus. După cum joacă, dar și după cota de piață a băieților săi, are unul din loturile cele mai valoroase în Rusia și ar putea face incredibil de mult. Tot 8-2 are și Belgia la golaveraj, așa că va juca cu Anglia ”finala” Grupei G la pas, fără să mai conteze cine învinge și ocupă locul 1, pentru că adversara din optimi se va alege între Japonia, Senegal sau Columbia. Apropo de Japonia și Senegal, să remarcăm egalul (2-2) de salon, foarte avantajos pentru ambele echipe, care au mimat spectacolul în favoarea unei mici antante cu avantaje de ambele părți. Asta ca să nu se mai spună că doar în Europa se fac aranjamente ! iată că, atunci când e nevoie, până și urmașii samurailor, altfel cu o echipă frumoasă și harnică, abdică de la normele eticii sportive și fotbalistice. Dar să ne oprim aici.

În fine, Croația este deja calificată, atenție, fără să primească gol (după 2-0 cu Nigeria și 3-0 cu Argentina lui Messi), ca și Uruguay-ul. Iar în optimi Croația va juca cu Danemarca sau Australia, ceea ce o face – deja – mare favorită și pentru sferturile de finală. Dar până la sferturi mi avem. Să vedem ce va fi marți seara, când se decide soarta Argentinei lui Messi, dar și a luptei între Australia și Danemarca pentru ocuparea lucolui 2 în Grupa C. Asta doar cu condiția ca Franța lui Griezmann să joace corect cu Danemarca și să nu accepte încă un egal de salon, care ar califica fără probleme ambele echipe … Foto: sportingnews.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri