Caută
Close this search box.

Componența guvernului spaniol prezentată regelui Felipe

Guvernul pro-european și predominant feminin a socialistului spaniol, Pedro Sanchez, a venit la putere după căderea conservatorului Mariano Rajoy, urmează să depună jurământul joi în fața regelui Felipe al VI-lea, relatează AFP.

Cu 11 femei și șase bărbați, inclusiv un astronaut la Ministerul Științelor, acest guvern este cel mai feminin pe care Spania l-a cunoscut vreodată. De asemenea, este minoritar și probabil, nu va merge până la sfârșitul legislaturii, în 2020. Pedro Sanchez a mulțumit echipei sale pentru că „a acceptat să servească în lunile următoare “.

Partidul Socialist are doar 84 de deputați din 350 și probabil va avea flexibilitatea de manevră pe care o va avea din partea partidului radical de stânga, Podemos, a naționaliștilor basci și a separatiștilor catalani, care au sprijinit vineri moțiunea de cenzură împotriva lui Mariano Rajoy.

În pregătirile depline pentru Brexit în Regatul Unit și în timp ce Italia tocmai a dobândit un guvern eurosceptic, executivul spaniol are în mod voluntar un caracter proeuropean.

Pedro Sanchez, în vârstă de 46 de ani, fără experiență la putere, l-a numit pe fostul președinte al Parlamentului European, Josep Borrell, pentru afacerile externe, iar pe actualul director bugetar al UE, Nadia Calviño, pentru economie. Compoziția acestui guvern este „reflectarea celor mai bune din societatea spaniolă”, „paritate, intergenerațională și înrădăcinare în UE”, a spus Sanchez.

Subliniind importanța femeilor, Sanchez a numit-o pe Carmen Calvo, în vârstă de 60 de ani, fost ministru al culturii (2004-2007), vicepreședinte al guvernului. Ea va conduce un minister al egalității, o chestiune prioritară pentru guvern, la trei luni după o „grevă feministă generală” de 8 martie, fără precedent.

Fostul procuror antiterorist Dolores Delgado ajunge la Justiție, iar fostul judecător al Curții Supreme, Margarita Robles, la Apărare. Isabel Celaa va fi responsabil de Educație, Magdalena Valerio de Muncă, Carmen Montón de Sănătate. Femeile fiind majoritare în noul guvern, presa spaniolă se întreabă dacă Consiliul „ministros“ (masculin) nu ar trebui să fie redenumit „ministras“ (feminin).

Numiri și angajamente

Pe lângă Nadia Calviño la economie, Maria Jesus Montero ia portofoliul de Finanțe. Asumându-și deja această responsabilitate pentru guvernul regional din Andaluzia, ea a trebuit să practice în regiunea sa reducerile clare ale cheltuielilor publice ordonate de guvernul conservator. Această echipă va trebui să respecte „angajamentele europene” privind deficitul public, care trebuie să fie redus în acest an la 2,2% din PIB. În numele „stabilitate“, Pedro Sanchez a promis să mențină bugetul statului dezvoltat în 2018 de conservatori, pe cale de a fi luate în considerare de către Senat. „Spania crește cu 3% (pe an), dar nu distribuie bogăția”, a declarat Sanchez, promițând să lupte pentru egalitate și împotriva sărăciei în rândul copiilor.

Ieșirea din criză la sfârșitul anului 2014, Spania a urmat patru ani de creștere peste media zonei euro, dar rata șomajului, de 16,7%, este depășită doar de cel al Greciei. Și ea deține recordul pentru contractele de muncă temporare din UE (26,8% din locurile de muncă conform Eurostat).

O altă figură pro-europeană, șeful diplomației, Josep Borrell, în vârstă de 71 de ani, este un catalan ferm opus independenței regiunii sale. În străinătate, va trebui să contracareze ceea ce el numește „propaganda” separatiștilor catalani. Pe plan intern, un alt catalan va fi responsabil de dialogul cu guvernul de independență al lui Quim Torra: Meritxell Batet, în nativ din Barcelona în vârstă de 45 de ani, numit ministru al administrației teritoriale. O numire surpriză, Ministerul de Interne este încredințat magistratului basc Fernando Grande-Marlaska, care a investigat cazuri împotriva organizației separatiste armate ETA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri