Caută
Close this search box.

Coreea de Nord și Coreea de Sud: discuții privind reuniunea familiilor divizate

Delegațiile din Coreea de Nord și Coreea de Sud s-au întâlnit vineri pentru discuții privind organizarea primelor reuniuni în aproximativ trei ani pentru familiile despărțite de războiul din Coreea, cu pregătirea Crucii Roșii, informează Reuters.

Efortul se numără printre pașii promiși de liderul nord-coreean, Kim Jong-un și de președintele sud-coreean, Moon Jae-in, pentru a îmbunătăți relațiile care s-au deteriorat din cauza de programele nucleare ale Nordului.

Întâlnirea de vineri, care a început la 01:00 GMT într-un hotel din destinația turistică a Muntelui Kumgang din Coreea de Nord, vine după ce cele două părți au convenit în aprilie să urmeze o reuniune pentru a marca o sărbătoare națională comună în luna august. „Ar trebui să depunem eforturi active pentru obținerea unor rezultate bune astăzi, având încredere reciprocă și fiind atenți unii cu alții”, a declarat Pak Yong-il, liderul delegației Nordului. „Trebuie, de asemenea, să ne împărtășim cu trecutul și să mergem pe drumul pe care liderii noștri l-au creat pentru noi”, a adăugat Pak, adjunctul șefului agenției Nordului pentru promovarea reunificării, Comitetul pentru Reunificarea Pașnică a Patriei.

Oficialii sud-coreeni au cerut reluarea vizitelor dintre familiile separate ca o „problemă umanitară și a drepturilor omului”, mai ales că multe persoane au vârste de peste 80 de ani. Reuniunile anterioare, unele televizate, au declanșat de multe ori lacrimi, iar întâlniri față în față s-au încheiat cu separări dureroase. Ultimele reuniuni au avut loc în 2015. Sudul a încercat, de asemenea, să reia video conferințele și livrarea de scrisori între familiile împărțite de frontieră. Începând cu anul 2000, aproximativ 23.676 de coreeni separați, atât din nord cât și din sud, s-au întâlnit sau au interacționat prin videoconferință ca parte a programului, a spus Hyundai Research Institute. Până în martie, 56% din 131.531 de solicitanți ai acestor reuniuni au murit, a adăugat acesta.

Nu a fost clar dacă Phenian-ul a renunțat la o condiție pe care a stabilit-o anterior pentru reluarea reuniunilor, că Seul-ul va întoarce 12 femei nord-coreene care au lucrat la un restaurant din China, condus de Coreea de Nord, și au rămas, în 2016, în Coreea de Sud. Mai multe femei au declarat că au fost forțate să plece, în timp ce oficialii sud-coreeni au declarat că încearcă să-și verifice relatările. Recent, în mai, organizația nord-coreeană Crucii Roșii a cerut Coreei de Sud să readucă femeile „fără întârziere”. Reprezentanții sud-coreeni ai Crucii Roșii au plecat joi spre orașul de graniță Goseong pentru discuțiile de vineri cu reprezentanții Coreei de Nord. „Vom discuta temeinic despre problemele umanitare cu Coreea de Nord și vom distruge durerea celor 57.000 de membri ai familiilor separate”, a declarat Park Kyung-seo, președintele coreean al Crucii Roșii din Seul, care conduce delegația Sudului, a declarat joi .

Legăturile s-au încălzi deoarece relațiile dintre Coreea de Nord și Statele Unite s-au îmbunătățit după ce Kim sa întâlnit cu președintele american Donald Trump în Singapore în primul summit al celor două state.

Războiul din 1950-1953 a fost încheiat numai cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace, lăsând în cele din urmă combatanții încă în război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri