Caută
Close this search box.

Cristian Diaconescu: Dacă exista această decizie CCR în 2004, nu intram în Uniunea Europeană!

Cristian Diaconescu

Dacă exista această decizie (a CCR referitoare la revocarea procurorului-șef al DNA – n.r.) în anul 2004, nu intram în Uniunea Europeană, a declarat la Digi24 Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției în acea perioadă.

FOTO: Cuget Liber

Diaconescu susţine că numai o altă decizie a CCR ar putea îndrepta ceea ce s-a decis miercuri în legătură cu autoritatea ministrului Justiției asupra procurorilor.

Atunci s-au adoptat legile 303, 304 și 317, pe care se chinuie să le facă praf acum

„Singura solicitare a Uniunii Europene – a Uniunii Europene, nu a Comisiei, Comisia era instrumentul, practic, de negociere directă cu noi – singura solicitare era să punem un gard legislativ, că de promis, am tot promis, între politic și justiție.

Unul din exemplele cele mai frecvente, inclusiv în dialogul bilateral cu ministrul francez de justiție, cu ministrul austriac, cu doamna ministru din Germania, era legat exact de controlul pe procurori, pentru că de-aici apărea colaterala privind: pe de o parte, stat de drept, egalitatea între instituții, și lupta anticorupție.

Și în acel moment, s-a convenit – cu agrementul total al partidelor politice din România, la inițiativa guvernului PSD de la acea dată – să se adopte aceste legi: 303, 304 și 317, pe care se chinuie să le facă praf acum din varii motive. Și-atunci Parlamentul a fost de acord, asociațiile magistraților, asociațiile procurorilor, cu o variantă în ceea ce privește revocarea prin care CSM-ul propunea și președintele decidea.

Ulterior, prin 2006, Guvernul Tăriceanu a mai introdus și ministrul la propunere – nu era ministrul la propunere”, a explicat fostul ministru Cristian Diaconescu.

Doar o altă decizie a Curții Constituționale poate elimina această prevedere

„Ce a făcut CCR și interpretarea pe care a dat-o la 132 din Constituție nu face decât să readucă ministrul Justiției în control pe procurori. Este gata, e încheiată povestea”, a subliniat, la Digi24, fostul ministru al Justiției.

„Or, din această perspectivă, s-a notat: România a luat-o pe o altă cale, destinul unei nații nu trebuie neapărat să fie unul corect și realist, se întâmplă incidente, și în acest moment, doar o altă decizie a Curții Constituționale poate elimina această prevedere. Este mai puternică decât o lege o decizie a CCR”, a punctat Cristian Diaconescu.

În momentul în care se discută în Europa că viitorul proiect european va lega fondurile europene de funcționarea statului de drept, știți bine, sunt tot felul de variante, una dintre ele tot o să treacă, în acest moment, noi venim pe contrasens cu așa ceva”, a avertizat fostul ministru de Justiție și de Externe.

  • Dvs. ne spuneți că de această decizie, în mod particular, a depins intrarea României în Uniunea Europeană? a căutat confirmarea realizatorul „Jurnalului de seară”, jurnalistul Cosmin Prelipceanu. „Da! Categoric da”, a răspuns Cristian Diaconescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri