Caută
Close this search box.

Criza din Italia: Liderii partidelor majoritare au ajuns la un compromis și au format guvernul

Partidele populiste din Italia au reluat joi planurile unei coaliții, încheind trei luni de turbulențe politice prin anunțarea unui guvern care promite să sporească cheltuielile, să conteste normele fiscale ale Uniunii Europene și să spargă imigrația, informează Reuters.

Acordul de coaliție, în urma unor alegeri neconcludente din martie, elimină riscul unor alegeri anticipate, o perspectivă care a declanșat săptămâna aceasta un mare succes pe piețele financiare italiene.

Conducătorii Ligii de dreapta și a Mișcării Cinci Stele au componenta de legătură a alianței după ce au convenit să înlocuiască un eurosceptic pe care l-au propus inițial ca ministru al economiei, o nominalizare care a fost respinsă de șeful statului. Este vorba de Paolo Savona, alegerea inițială controversată pentru Finanțe pentru care președintele, SergioMattarella, a folosit dreptul său de veto, acum a fost nominalizat la Afacerile Europene.

„Toate condițiile au fost îndeplinite pentru un guvern politic, Mișcarea Cinci Stele și Liga au fost un guvern”, a declarat șeful Mișcării Cinci Stele, Luigi Di Maio și liderul Ligii, Matteo Salvini, într-o declarație comună după mai multe ore de discuții în centrul Romei. În acest fel, guvernul de tehnocrați a lui Carlo Cottarelli, ca măsură provizorie, nu a mai fost format în contextul în care și Cottarelli a renunțat la funcția de prim-ministru.

Doar câteva ore mai târziu, premierul ales, Giuseppe Conte, un profesor de drept puțin cunoscut, care nu aparține nici unui partid și nu a fost ales, și-a prezentat lista miniștrilor după ce a primit al doilea mandat în opt zile.

Noul guvern urmează să treacă un vot de încredere în ambele camere ale Parlamentului italian, dar ar părea mai mult o formalitate ținând cont de faptul că Mișcarea Cinci Stele și Liga dețin majoritatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri