Caută
Close this search box.

Criza migranților: Italia anunță că va sechestra două nave ale unui ONG

Italia a anunțat joi că va sechestra două nave ale ONG-ului german Lifeline, unul dintre acestea navighează în prezent pe Marea Mediterană cu mai mult de 200 de migranți la bord, pentru a verifica corespondența dintre pavilionul olandez și naționalitatea lor, relatează AFP.

Navele Lifeline și Seefuchs „vor fi sechestrate de guvernul italian și vor fi conduse în porturile noastre pentru a verifica apartenența pavilionului lor”, a anunțat ministrul italian al transporturilor, Danilo Toninelli.

Navele Lifeline, care au salvat mai mult de 200 de migranți la nord de coasta libiană, precum și Seefuchs, au fost inițial interzise accesului în porturile italiene de către ministrul italian de Interne, Matteo Salvini. Ministrul transporturilor, Danilo Toninelli, a declarat însă că „viața umană va fi salvată” înainte ca navele să fie sechestrate. Potrivit acestuia, ONG-ul Lifeline a acționat în încălcarea dreptului internațional prin preluarea imigranților, în timp ce gărzile de coastă libiene erau pe cale să intervină. Răspunsul la o cerere din partea guvernului italian, Țările de Jos au raportat că nava a fost „în mod ilegal sub pavilion olandez“, a declarat Toninelli, membru al Mișcării Cinci Stele (anti-sistem) care formează coaliția guvernamentală cu Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini.

La rândul său, reprezentanța Olandei în Uniunea Europeană a declarat joi, într-un tweet, că navele Seefuchs și Lifeline nu navigau sub pavilionul olandez. „Aceste nave aparțin unui ONG german și nu apar în registrele navale ale Olandei”, a spus ea. Seara, într-o adunare publică din Terni (centru), Salvini a numit Lifeline un „vas de fantome, precum aventurile lui Captain Crochet” al lui Peter Pan, a raportat agenția italiană AGI. „Nu vreau o navă fantomă în porturile italiene”, a spus el, potrivit lui AGI. „Dacă vin în Italia, îi voi raporta autorităților pentru ajutor în ceea ce privește imigrația ilegală”.

Lifeline a declarat într-o declarație că a salvat 226 de persoane joi dimineața „în conformitate cu dreptul internațional”, în afara Libiei, „în apele internaționale” și „un port sigur” pentru a acasta migranții salvați. Organizația spune că se teme că „o situație similară cu cea a navei Aquarius cu o săptămână în urmă ar putea apărea la orizont”.

Aquarius, navă de ajutor închiriat de ONG-ul francez SOS meditéranee, a fost întâmpinat duminică în portul spaniol Valencia (Spania), la o săptămână după refuzul Italiei și Maltei să-l găzduiască într-unul din porturile lor. Cei 630 de migranți, transportați inițial de navă, au fost parțial transbordați la două nave italiene, iar cele trei nave au călătorit apoi în Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri