Caută
Close this search box.

Criza migrației: Liderii UE întruniți pentru discuții privind migrația

Liderii a 10 țări din UE vor organiza, duminică, discuții urgente asupra migrației la Bruxelles cu scopul de a contracara circulația solicitanților de azil între statele membre, ceea ce reprezintă o sursă de tensiuni în cadrul blocului, informează AFP.

Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a convocat ședința în ultimul moment, deoarece problema provoacă diviziuni noi în Europa, la trei ani după ce blocul sa confruntat cu cea mai mare criză a migrației de după cel de-al doilea război mondial.

Coaliția guvernamentală a cancelarului german Angela Merkel este amenințată de această chestiune și a existat și o serie de atacuri asupra unei nave de migranți salvați din Marea Mediterană, care au fost respinși de noul guvern de dreapta al Italiei. Ungaria a adoptat miercuri o lege care incriminează grupurile de ajutor care ajută migranții. „Congresez o reuniune informală de lucru pe teme de migrație și azil de la Bruxelles, duminică, pentru a colabora cu un grup de șefi de stat sau de guvern din statele membre interesate să găsească soluții europene înainte de viitoarea #EUCO (Consiliul European)”, a declarat Juncker pe Twitter miercuri.

Merkel, președintele francez Emmanuel Macron, premierul spaniol Pedro Sanchez, prim-ministrul maltez Joseph Muscat, premierul olandez Mark Rutte și premierul belgian Charles Michel și-au confirmat prezența, au declarat oficialii. Vor fi implicați și liderii țărilor din frontul Italiei și Greciei, precum și Austria și Bulgaria, care sunt deținătorii de intrare și de ieșire din președinția rotativă a UE de șase luni, au declarat pentru AFP surse europene.

Întâlnirea vine înaintea unui summit complet al tuturor celor 28 de lideri ai Uniunii Europene, care vor avea loc joi, pentru a discuta despre planurile de revizuire a sistemului de azil al blocului, care a suferit o presiune puternică după ce criza migrației a explodat în 2015. Dar, deși cifrele care traversează Marea Mediterană au scăzut de atunci, eforturile de a ajunge la un consens au fost afectate de evoluții noi în Europa, deoarece țările nu sunt de acord cu privire la cine ar trebui să găzduiască noile sosiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri