Caută
Close this search box.

Cumnatul regelui Spaniei, Iñaki Urdangarin, a fost arestat

Cumnatul regelui Spaniei, Inaki Urdangarin, a fost închis luni după condamnarea sa pentru deturnare de fonduri la cinci ani și 10 luni de închisoare, epilog într-un caz care a pătat imaginea monarhiei spaniole, informează AFP.

Acest rezultat aduce „certitudinea că justiția este aceeași pentru toți și că nimeni nu este mai presus de lege”, a declarat luni seara, premierul Pedro Sanchez în timpul unui interviu televizat.

Fostul jucător de handbal medaliat de două ori cu bronz la Jocurile Olimpice cu Spania, soțul Infantei Cristina a apărut la 8:00 (06.00 GMT), în închisoarea Brieva, un oraș aproximativ o sută de kilometri nord de Madrid, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al administrației închisorii. La fel ca ceilalți condamnați eliberați, Urdangarin, în vârstă de 50 de ani, a putut să își aleagă singur unitatea în care să-și execute sentința, prevăzut să meargă acolo în mod voluntar. Închisoarea aleasă de cumnatul lui Felipe VI este un hotel mic, cu o capacitate de 162 de persoane, în principal, rezervat pentru femei, dar cu un pavilion pentru bărbați, care nu era ocupat de nimeni până la sosirea sa. După condamnarea sa în apel marți, instanța i-a dat termen până luni la miezul nopții (22.00 GMT) pentru a merge la închisoare.

Saga legală a început în anii 2010 și a pătat imaginea monarhiei spaniole, astfel, s-a încheiat după gratii pentru fostul „ginere ideal“ al fostului rege Juan Carlos. Urdangarin a fost condamnat la proces, în februarie 2017 de către instanța de Palma de Majorca (Insulele Baleare), la șase ani și trei luni de închisoare pentru fraudarea între 2004 și 2006, cu un asociat al subvențiilor acordate fundației non-profit Noos pe care o prezida. O sentință ușor revizuită până la cinci ani și zece luni a fost stabilită în apel de către Curtea Supremă din Madrid. Urdangarin are încă o cale de atac în fața Curții Constituționale, care nu este suspensivă pentru sentințe mai mari de cinci ani, conform jurisprudenței observate până acum de acest organism.

Imaginea monarhiei pătată

Arestarea lui Urdangarin vine în timp ce Felipe al VI-lea se află într-o vizită oficială în Statele Unite, unde se va întâlni marți cu președintele american Donald Trump. Întrebat săptămâna trecută după condamnarea lui Urdagarin, casa regală s-a mulțumit să anunțe „respectul său absolut pentru independența sistemului judiciar”. Ancheta care l-a implicat pe Urdangarin a debutat la începutul anilor 2010, când Spania s-a prăbușit în criza economică.

Combinat cu alte scandaluri ce l-a implicat de data aceasta pe regele Juan Carlos, cum ar fi excursia în Botswana pentru o vânătoare de elefanți, în 2012, sau relația sa cu un aristocrat german, aceste cazuri au afectat grav imaginea monarhiei. Până la precipitarea abdicării regelui în favoarea fiului său Felipe în iunie 2014.

Înainte de această afacere, Urdangarin a fost timp de 14 ani membru cu drepturi depline al familiei regale. Din 04 octombrie 1997, în ziua nunții sale cu Cristina de Borbón, până la 12 decembrie 2011, când a fost declarat persona non-grata la palat, a respins pentru un comportament „non-exemplar”.

Îndepărtat cu Infanta Cristina de la ceremoniile oficiale, lui Urdangarin ulterior i-a fost retras titlul de duce de către regele Felipe al VI-lea titlul, care îi fusese acordat în ziua nunții sale. Cuplul s-a stabilit în 2013 la Geneva, departe de paparazzi, cu patru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri