Caută
Close this search box.

Danemarca interzice purtarea voalului în public pentru a susține „valorile daneze”

Danemarca a interzis purtarea voalului islamic în public, alăturându-se Franței și altor țări europene, interzicând burka și niqab-ul purtate de unele femei musulmane, pentru a susține ceea ce unii politicieni spun că sunt valori seculare și democratice, informează ABC.

Parlamentul a votat joi pentru interdicția propusă de guvernul de centru-dreapta, care a declarat că voalurile sunt contrare valorilor daneze. Oponenții au declarat că interdicția, care va intra în vigoare la 1 august, va încălca drepturile femeilor de a se îmbrăca așa cum au ales.

În conformitate cu legea, poliția poate instrui femeile să își îndepărteze voalul sau să le ordone să părăsească zonele publice. Ministrul Justiției, Soren Pape Poulsen, a spus ca ofițerii să pună în practică amenda sau să le spună „să meargă acasă”. Amenzile ar varia între 1.000 de coroane daneze (207 dolari) pentru o primă infracțiune și 10.000 de coroane pentru o a patra încălcare.

Franța, Belgia, Olanda, Bulgaria și statul german Bavaria au impus anumite restricții asupra voalulului purtat în locuri publice.

Danemarca a luptat timp de decenii pentru a integra imigranții ne-occidentali în statul lor. Dezbaterea publică s-a intensificat în 2015 odată cu sosirea unor grupuri mari de refugiați în urma conflictelor din Orientul Mijlociu și din alte părți.

Partidul Popular Danez anti-imigrant a devenit cel de-al doilea cel mai mare partid la alegerile din acel an 2015 și susține acum guvernul de coaliție în Parlament.

Zainab Ibn Hssain, care locuiește la Copenhaga și a purtat niqab-ul în ultimul an, a spus: „Nu este frumos, înseamnă că nu voi putea să merg la școală, să merg la serviciu sau să merg cu familia”. „Dar nu-mi voi lua niqab-ul așa că trebuie să găsesc o altă soluție”, a adăugat femeia de 20 de ani.

Pape Poulsen, care conduce Partidul Conservator din coaliție, a descris păstrarea ascunsă a feței în public ca fiind „incompatibilă cu valorile societății daneze sau cu respectarea comunității”. Ibn Hssain a respins sugestiile că purtarea voalului a simbolizat respingerea valorilor daneze sau oprimarea femeilor. „Nu are nimic de-a face cu integrarea sau că suntem oprimați. Pentru mine este un război împotriva islamului”, a spus ea.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a numit interdicția „o încălcare discriminatorie a drepturilor femeii … toate femeile ar trebui să fie libere să se îmbrace cum vor și să poarte haine prin care să-și exprime identitatea sau convingerile”.

Ibn Hssain, care a spus că a fost strigată și a scuipat în public că a purtat niqab-ul, a spus că va rămâne în Danemarca în ciuda interdicției. „Dacă voi părăsi Danemarca, politicienii vor câștiga. Simt că ceea ce ei doresc în mod profund este ca musulmanii să părăsească Danemarca”, a spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri