Caută
Close this search box.

De ce este atras moştenitorul tronului britanic de România?

A părut inexplicabilă pentru mulţi îndrăgostirea subită a moştenitorului Tronului britanic, prinţul Charles, de zona Transilvaniei. În câţiva ani, acesta şi-a cumpărat mai multe proprietăţi în sate ardeleneşti, a pornit chiar o mică industrie de producere a sucului natural de mere şi a investit în refacerea unor locuinţe vechi, biserici ori alte obiective din localităţile care i-au captat atenţia. Dincolo însă de pasiunea recunoscută a acestuia pentru tot ce e nealterat, ecologic, rustic, motivul alegerii Transilvaniei a rămas, pentru cei mai mulţi, neclar. Urmărind genealogia familiei regale britanice, găsim însă o explicaţie pentru sensibilitatea prinţului faţă de aceste zone

E urmaşul unei contese din Mureș.

Prin venele prinţului Charles, ca şi prin cele ale actualei regine, Elisabeta a II-a, curge şi sânge ardelenesc, ei fiind, în linie dreaptă, urmaşii contesei Claudia Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş. Povestea Claudiei e una scurtă, dar intensă. S-a născut în anul 1812, ca fiică a contelui Laszlo Rhedey şi a baronesei Agnes Inczedi. Claudia era renumită pentru frumuseţea ei. La un bal din Viena, l-a cunoscut pe prinţul Alexander de Wurttemberg, care   s-a îndrăgostit nebuneşte de ea. S-au căsătorit şi au avut împreună două fete şi un băiat. Pe când era însărcinată cu al patrulea copil, Claudia a avut un accident pe drumul spre Graz, în Austria, şi a murit la doar 29 de ani. A fost înmormântată în biserica din Sângeorgiu, unde odihneşte şi astăzi, în cripta de sub duşumeaua lăcaşului. Închis după 1614 din cauza unei epidemii de ciumă, subteranul bisericii, care era loc de îngropăciune pentru nobilii locului până atunci, n-a mai primit din acel moment decât un singur sicriu, pe cel al contesei Claudia Rhedey.

Nepoata Claudiei, regina Angliei.

Fiul Claudiei, contele Franz de Teck, născut în 1837, s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide de Cambridge şi a avut, la rândul lui, trei băieţi şi o fiică, Mary Victoria (n. 1867). Aceasta s-a măritat în 1893 cu George al V-lea, care a devenit regele Marii Britanii 17 ani mai târziu, în 1910. Regina Mary şi George al V-lea au avut mai mulţi copii, printre care şi cei doi urmaşi la tron: Edward al VIII-lea şi George al VI-lea. Primul, care era şi moştenitorul de drept, nu a domnit decât 11 luni (ianuarie-decembrie 1936), el preferând să abdice pentru a putea să se însoare şi să trăiască alături de marea lui iubire, Bessie Simpson. În urma acestui eveniment, George al VI-lea a devenit rege, domnind până în 1952, când a fost urmat la tron de fiica lui cea mare, Elisabeta a II-a, actuala regină a Angliei şi mama prinţului Charles.

Iată cum, de mai bine de un secol, prin venele regilor şi reginelor Angliei se află, distinct, şi sânge ardelenesc

A fost la mormântul rudei sale.

Biserica reformată din Sângeorgiu de Pădure a fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea şi e locul de odihnă veşnică al contesei Claudia Rhedey. Acesta este şi motivul pentru care prinţul Charles s-a apropiat de zona străbunilor săi. De altfel, biserica din Sângeorgiu a fost renovată în 1935 chiar cu ajutorul nepoatei contesei, regina Mary Victoria a Angliei, care a trimis şi o placă comemorativă în cinstea bunicii sale. În mai 2008, însuşi Charles a vizitat biserica şi a depus o coroană la mormântul – chiar dacă acum e ascuns sub pardoseala lăcaşului de cult – stră-străbunicii lui din Mureș,

Conacul Rhedey e în proprietatea statului.

Conacul unde s-a născut stră-străbunica prinţului Charles a intrat în posesia statului român în vremea comunismului, el fiind acum renovat pentru a găzdui un centru cultural aflat sub oblăduirea Ministrului Culturii.

Familia Rhedey a primit moşia din Sângeorgiu de Pădure la începutul secolului al XVII-lea, de la Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei între anii 1613-1629. La sfârşitul secolului al XIX-lea, urmaşii au vândut conacul şi proprietatea unei familii de saşi, Schuller, care nu peste multă vreme a dat faliment. Bătrânii locului îşi amintesc că, prin anii 60 ai secolului trecut, mai locuia în conac o bătrână din familia Schuller. Aceasta a primit de la autorităţile comuniste dreptul de a pleca din ţară , cedând, în schimb, statului, fosta proprietate Rhedey. După 1990 şi până în vara anului trecut, conacul a găzduit şcoala din Sângeorgiu de Pădure, după care a fost preluat de Ministerul Culturii. La ora actuală, locul naşterii contesei Claudia Rhedey e în plin proces de renovare, urmând să fie sediul unui centru cultural.

Cu 315 € se poate dormi 3 nopţi în casa din Viscri a prinţului.

Prinţul Charles a cumpărat, în ultimul deceniu, mai multe proprietăţi în Transilvania, toate în zone rustice, unde tradiţiile n-au fost năpădite de pulsul şi de obiceiurile vieţii moderne. Patru dintre ele se află în Maramureş, la Breb, două în Covasna, la Valea Zălanului, iar una, la Viscri, în judeţul Braşov. De asemenea, Fundaţia “Mihai Eminescu”, pe care Prinţul de Wales o patronează, deţine fostul conac Apafy din Mălâncrav, judeţul Sibiu, unde se produce suc de mere natural, rezultat din livada de meri întinsă pe 108 hectare şi aflată în proprietatea fundaţiei.

Casa din Viscri, veche de peste 150 de ani, a fost cumpărată de prinţ în anul 2006, cu 15.000 de euro.

În plus, în Saschiz, judeţul Mureş, prinţul a investit într-un centru de procesare a produselor ecologice. Toate proprietăţile din România ale prinţului sunt administrate de contele Tibor Kalnoky, descendentul unei vechi familii nobiliare maghiare din Ardeal şi rudă îndepărtată a Casei Regale britanice. Casa din Viscri a prinţului Charles se află şi în circuitul de turism rural şi cultural care se adresează în special turiştilor britanici. Conform site-ului beyondtheforest.com, preţurile variază de la 279 de lire sterline (adică aproximativ 315 euro) pentru un weekend de 3 nopţi, până la 1.199 de lire sterline (adică 1.355 de euro) pentru o vacanţă de 14 nopţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri