Caută
Close this search box.

Dezbateri înainte de Summit-ul Trump – Kim. Japonia și Coreea de Sud divergente privind implicarea liderului nord-coreean în dialog

Ministrul apărării din Japonia, Itsunori Onodera, a declarat sâmbătă că este important să nu se recompenseze Coreea de Nord doar pentru că este de acord cu dialogul și trebuie să ia măsuri concrete pentru a-și desființa toate programele nucleare și de rachete balistice, relatează Reuters.

Omologul său sud-coreean, Song Young-moo, a cerut sprijin dialogului pentru a ajuta Coreea de Nord să se alăture comunității internaționale, spunând că liderul său Kim Jong-un trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție.

Dispersia aparentă dintre aliații americani vine înaintea unui summit planificat între Kim Jong-un și președintele american, Donald Trump, pe 12 iunie, în Singapore, pentru a discuta despre încheierea programului de arme nucleare ale Nordului.

Vorbind la forumul de securitate Shangri-la din Singapore, Onodera a declarat că Phenian-ul a încheiat acorduri pentru a pune capăt programului nuclear și în trecut doar pentru a desfășura mai multe activități privind dezvoltarea armelor nucleare. „În lumina modului în care s-a comportat Coreea de Nord în trecut, este important să nu o recompensăm doar pentru că a convenit să aibă un dialog”, a spus Onodera. „Singura modalitate de a aduce pacea a fost să se asigure că Coreea de Nord ia măsuri concrete pentru a pune capăt tuturor programelor nucleare și dezvoltării de rachete balistice de toate gradele”, a spus el.

Coreea de Nord în 1994 și 2005 a semnat acorduri pentru a încheia programul său de arme nucleare în schimbul recompenselor diplomatice și economice, dar a continuat să efectueze primul dintre cele șase teste nucleare în 2006, provocând o serie de sancțiuni în SUA.

Guvernul sud-coreean al președintelui liberal, Moon Jae-in, a făcut ca acesta să devină o prioritate majoră pentru angajarea Nordului în dialog pentru a rezolva animozitatea veche de zeci de ani și a aduce pacea îndelungată, angajându-se public că nu va urmări niciodată prăbușirea vecinului său.

Ministrul apărării din Coreea de Sud, Song Young-moo, a declarat că a recunoscut că există o dezbatere cu privire la amploarea dezarmării nucleare pe care ar trebui să o facă Phenian-ul pentru a fi de acord, dar dacă accentul era pus pe dezacord și nu pe calea care ar trebui urmată, dialogul nu va face niciodată vreun progres. „Dar trebuie să existe dezmembrare completă, verificabilă și ireversibilă și trebuie pusă în aplicare și cred că Kim Jong-un va fi de acord”, a declarat Song la forum. „Dacă continuați să vă îndoiți de motivele lui Kim Jong-un, acesta va veni doar ca un obstacol în calea dialogului și progresului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri